Премиерът Бойко Борисов отново на инспекция, този път на газовата връзка с Гърция. Заедно с него са председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, икономическият министър Лъчезар Борисов и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. 

Министър-председателят поясни, че този проект е от стратегическа значимост за целия регион, както и за хранилището ни в Чирен, който ще се разширява.



"България е прекрасна държава", каза Борисов и допълни, че тръбопровода минава през планини и реки и инфраструктура. Той каза още, че строенето се е забавило, защото в съседна Гърция била затворена.

"Ще поискаме от ЕИБ да ускорим плащанията. Тази година тръбопровода трябва да стане", каза Борисов.

Премиерът увери, че вече има разписан график по седмици и по дни, а икономическият министър Лъчезар Борисов поясни, че ще получим над 20 млн. за проекта. От изпълнителите поясниха, че работят по заварките независимо от времето.

Времето ще е хубаво, така сме го поръчали. Така че и магистралите и тръбопроводите да вървят с пълна сила, каза премиерът.

Пандемията е нещо, което не може да се предвиди, каза той. Поясни, че в Гърция също се ваксинира усилено и се надява повече да няма пречки. Осигурили са всички условия за работниците.

"Времето вече ще е хубаво. Така сме го поръчали. Така че всичко, което правим ще тръгне на пълни обороти. Димитровград-Александрополис има лесно трасе, но дойдохме на терен, за да видим газопровода. Не искам да ви оправдавам, но за да излезеш трябва да минеш през цялата карантина. Както и ние, така и приятелите ни в Гърция ваксинираме. Осигурили сме всички условия на работниците. Това е добре за местната икономика", каза Борисов. 

"Тази година искам газопроводът да е готов", допълни премиерът. 

"Собственикът на компанията е тук, стиснали сме си ръцете. Неслучайно тук са председателят на парламента и двама министри - за да подкрепят проекта. Една седмица работя с министерство на енергетиката, за да намерим най-скоростния режим за работа. Тая година това трябва да е под земята. Натискът е за добро. Ще печелят и гърците и българите, целият регион. С колегата Мицотакис сме на едно мнение", заключи Борисов.