Имаме председател на Европейския съвет – Шарл Мишел. Знаете, че ми подари ми и фланелка, футболен фен е и добър наш приятел. Можем да го поздравим за избран. Това заяви от Брюксел след среща с европейските лидери премиерът Бойко Борисов. 

„За Комисията ще направим предложения пред ЕП и те ще решат. Избрали сме да предложим германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен. С нея бяхме на Мюнхенската конференция – тя бе в един панел с нас. Каракачанов също я познава. Тя е майка на седем деца. От доста години се познаваме и мисля, че ще се справи добре. Всички поехме ангажимент този компромис да бъде подкрепен от нашите депутати. Само Ангела се въздържа при гласуването, защото все пак е немски кандидат. Всички останали обаче подкрепихме Урсула“, каза той.

Едно нещо е сигурно към момента и то е, че Шарл Мишел ще е председател на Европейския съвет. Категорично иначе ще подкрепим Станишев. Още по време на изборите недоумявах как не искаха да го включат в листата си от БСП. Аз пред всички колеги  казах, че ще го подкрепя. Не мога да ви издам обаче кой го е предложил“, заяви Борисов.

"Има различни варианти за разпределението. Доволен съм, защото ние си взехме поста, който подобава на партия победител. Шарл Мишел е приятел на България и беше избран за председател на Европейския съвет", каза той. 

"Доволен съм, че се постигна компромиси", добави той.

"Юнкер ще ми липсва, но животът продължава. Тереза си тръгна днес и беше за последен път, Туск си тръгва след някой и друг месец, Могерини също. Това е демокрацията – всички сме заменими", заяви Борисов.

"Европейската централна банка ще се оглави от Кристин Лагард. Тя ми е приятел и мисля, че подобен професионалист ще ни е много важен по пътя към Еврозоната. Ще говоря с всички да подкрепят Сергей Станишев от моите депутати, ние не сме като БСП. Ще е огромна чест българин да е на този пост“, завърши той.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!