Столичният кмет Бойко Борисов освобождава от длъжност зам.-кмета по транспорта Велизар Стоилов заради договорките му за отдаване на автобусни линии в София.

“В момента съм в отпуска, още утре ще подпиша оставката му”, каза Борисов.
ДАНС е била сигнализирана от леви съветници за крупни нарушения в проведен м.г. конкурс за отдаване на 15 автобусни линии на частници. Към материалите по случая е приложен и запис от предполагаем разговор между Стоилов и представители на транспортни фирми, в който частници и община се договарят кой коя линия да спечели. Това се разбра след публикация в сп. "Тема", което разпространи извадки от въпросния запис. За разлика от Станишев, който маха министри и после пак ги назначава в партията си, като разбрах за записа, реших веднага да поискам оставката на Стоилов, коментира столичният кмет. Тези шмекери - съветниците от БСП -  знаеха за записа преди месец, но не искаха да се чуе и се опитваха да изнудват Общината. Още тогава проведох разговор с шефа на ДАНС Петко Сертов във връзка с аферата, посочи Борисов. На въпрос дали са изнудвали директно кмета на София, той заяви, че него никой не може да го изнудва.

Аз считам, че конкурсите не са договорени, но, за да не остане никакво съмнение, ще отстраня Стоилов. Ако това беше станало с мое съгласие, не мога да го отстраня. Записът е направен умишлено, смята Борисов. Те са го записали и са чакали само да го изнудват. Само че при мен не минават такива неща, бе категоричен кметът. Но Велизар Стоилов каза, че е говорил нещата, които са на записа. Няма да дам на тези от "Позитано" да се опитат, макар и за няколко часа, да се възползват от ситуацията и да манипулират нещата.

Конкурсът за 15-те линии бе проведен през октомври 2007 г., а резултатите от него породиха скандали и съдебни дела. Три фирми сключиха договори с общината - "Карат С", която е собственост на Миролюб Столарски с 9 линии, общинската "Столичен автотранспорт" с 2, която се управлява от Асен Добранов и "Юнион Трейд къмпани" - с 4 попадения. Последната е собственост на Ивайло Константинов, който е и председател на Съюза на автобусните превозвачи от 2006 г. Контрактите са за 8 години и възлизат на около 250 млн. лв. с ДДС. Според "Тема" в резултатите няма нищо случайно и те са били предварително договорени. 
Борисов заяви, че ще анулира два от пакетите за отдаването на автобусни линии в София –  на “Карат С” и  на "Юнион Трейд”.
Десислава Вангелова, БЛИЦ