Започна участието на министър-председателя Бойко Борисов във видеоконференцията на членовете на Европейския съвет по въпросите на COVID-19.

Целта е държавните и правителствените ръководители на страните членки да обменят информация за най-добрите практики и за по-добрата организация на системите при справянето с коронавируса, пише Труд бг.

Дискусията се провежда онлайн заради пандемията, а премиерът Борисов се включва в нея от дома си, тъй като е под карантина. Акцент в обсъжданията ще бъде поставен върху въпросите за тестването, проследяването и ваксините.

Премиерът Борисов ще препотвърди позицията на страната ни, че е необходимо да продължат усилията на държавите членки да бъдат единни във времето на трудното изпитание COVID-19 и във всеки един момент да се поддържа цялостна координация на равнище ЕС срещу новия вирус.

Пред останалите лидери министър-председателят Бойко Борисов ще подчертае многократно увеличения капацитет на България по отношение на тестването за COVID-19, както и важността от координираност и единен подход за всички държави членки според препоръките на ЕК.

Българският премиер ще изтъкне необходимостта и от реалистичен подход по отношение на закупуването на ваксини, базиран на нуждите на държавите членки на ЕС.

Борисов ще постави акцент върху ключовото значение за общественото доверие занапред във фокуса да бъдат не само имунизационните кампании, а и прозрачната информация и гаранция за безопасност и ефективност на ваксините, които предстоят да бъдат пуснати на пазара на ЕС.

Мнението на министър-председателя Бойко Борисов е, че настоящата криза доказа, че Европейски здравен съюз вече съществува като той се базира на общи ценности, механизми на доброволно сътрудничество и ефективна координация на държавите членки.