Всички държави-членки на ЕС имат дългосрочни договори с фирмите производители. В един момент доставките спряха. Това заяви пред журналисти в Габрово премиерът Бойко Борисов.

„В спешен порядък събрахме водещи български фирми. В рамките на 3 дни имаме произведен 40 000 метра плат, други фирми започват по 2 хил. облекла. Голяма част от този плат ще иде при тях. Тук също ще се шият, за да може максимално бързо да отговорим на лекарите, сестрите, социалните работници”, добави той.

Едва ли има за толкова бързо време реорганизирани производства. Готвим се за по-дълго време за подобна ситуация. Исках българите да видят на място технология, производство.

Имаме няколко хиляди респираторни уреди, но и там поръчките спряха. 5 млн. сме осигурили на ген. Мутафчийски. Където има – всичко да се изкупи. 70 000 маски минаха също на тестове. В момента се разнасят. Действа се максимално бързо”, каза още Борисов.

Той изрази благодарността си към габровските лекари и сестри, които първи са усетили за какво става въпрос. „Те се справиха с достойнство. С министър Ананиев, с финансовия министър продължаваме да търсим необходимите за стимули за тези, които са на първа линия”, добави премиерът.  

"Ние само това правим, затова и сложихме най-добрите лекари най-отгоре на щаба. Не знам откъде се появи. Беше изчезнал дълго, а сега откъде се появи да дава акъл?!

Ние работим и осигуряваме безопасността", отсече министър-председателят, след като бе помолен да  коментира изказване на президента Румен Радев от по-рано днес, в което той заяви, че политиците не трябва да говорят за коронавируса.

"Ние не се произнасяме по медицински теми. Ние се произнасяме по организация и реорганизация на предприятията. Помагаме с всичко възможно, за да може да се произведат възможно най-големи количества от тези облекла", категоричен е той.

„Без да се подаваме на паника, но с дисциплина, със спазване на всички мерки, с цялата мощ на индустрията, мисля и трябва да се справим”, подчерта Борисов.

„Ако нещо ме прави толкова оптимист и уверен, е че децата не са уязвими”, посочи той.

„Паралелно с това, тема, която у нас не съществува – нелегалната миграция. При нас продължава да е нула. Положихме огромни усилия с нашите съседи и с ЕК. Оптимист съм, че и натискът върху нашите братя и приятели от Гърция ще намалее. Така или иначе, българите могат да спят спокойно. 

„Костюмът беше направен много бързо. Той издържа тестовете във военната лаборатория за водопропускливост и за здравина.
Направени от мембрана, която има свойството да изпуска топлината навън. Не пропуска и течности.Шевовете са истинско предизвикателство. Тези костюми трябва да са безшевни”, обясни шефът на ВМА ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, който лично тества костюма, който се произвежда в предприятието.

„Самият факт, че мина през лабораторията на военните, е много ценна. Нашите колеги трябва да минат черно на бяло, че това е годно и не застрашава здравето им. Лабораторията ще издаде този документ.

Първоначалните данни са, че може да се ползва 50 цикъла. Спасяваме един кашон от вносните”, уточни ген. Мутафчийски.  
„Пръв, който ще облече този костюм и ще влезе в огнището, съм аз”, каза още шефът на ВМА.