"Правителството отпуска еднократна добавка към пенсиите за 3 месеца подред по 50 лева за всеки един пенсионер. Ако пандемията продължи, след 3 месеца ще говорим пак", съобщи премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг по повод парите, които ще бъдат отпуснати заради кризата от К-19.  

"Увеличаване на разходите за персонал с 30% за служителите, които са на първа линия. Средствата са предвидени за структури от Министерството на здравеопазването, Министерството на вътрешните работи, Министерството на труда и социалната политика, НЗОК, НОИ и други", уточни Борисов.

"Увеличава се продължителността на паричното обезщетение на безработица с 3 месеца. Отпускат се допълнителни средства за Министерството на културата за творчески проекти. Увеличават се средствата за субсидии на лечебните заведения.

Увеличават се и разходите за медицинска и дентална помощ. За личните асистенти по Закона за личната помощ се осигуряват 122 млн. лв.", разкри Борисов.

"Увеличава се минималното обезщетение за безработица от 9 до 12 лева", коментира още министър-председателят.

15 млн. лв. допълнителни средства се осигуряват за творци на свободна практика. За медицинските специалисти, ангажирани в борбата с коронавирус, се осигуряват по 1000 лева", каза още премиерът.

"За допълнителни средства по Министерството на туризма за осигуряване на помощ в размер на 210 лева, които са били на първа линия в борбата с коронавируса, Това са 38 хиляди лица", разкри Борисов.

Той обяви и мярката за субсидиране на чартърни полети с по 35 евро на седалка.

355 млн. лева се отпускат за строежа на магистралите.

"Туроператорите не ползват 9% ДДС, затова ще въведем с закон 9% ДДС и за тях. Туризмът моли и за 9% ДДС за виното и бирата. ДНес ще го входираме, за да може в петък да бъде прието", уточни премиерът.

"Към този момент няма да ползвваме заем, а ще ползваме мазниниките, които имаме във фискалния разерв" добави министър-председателят.

"За съжаление, пандемията продължава да нараства със страшна сила", каза още Борисов.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!