Бог да ги прости хората. Това заяви министър-председателят в оставка Бойко Борисов в началото на извънредното заседание на Министерски съвет. Той помоли колегите си да запазят минута мълчание в памет на жертвите в Хитрино.
Кабинетът в оставка се събра, за да разгледа мерки за справяне с последиците от инцидента в село Хитрино след гръмналата цистерна там. Заседанието започна с 20 минути по-късно заради закъснение на премиера в оставка.

„Ускорихме максимум източването на цистерните. Сега има малка авария, един стълб е опасно наведен над една от цистерните, но сега ще го отстранят. Ако продължим с това темпо, се надявам доста по-скоро да завършим с източването на цистерните и да започне разчистването”, каза Борисов пред колегите си в МС.  

„Малко по-оптимист съм в сферата на процедурите, които текат. Стараем се да не пресираме експертите, защото рискът е голям”, добави той.



Борисов съобщи, че още днес 5 млн. лева ще бъдат заверени по сметката на Хитрино, за да може кметът и общинския съвет да имат готови пари.



„Другите 5 млн. отиват в социалното министерство. През фонда и социалното министерство веднага тези 5 млн. – като се започне от лекарства и памперси, та до изграждане, ще могат да се ползват. Разговаряхме с ЕК. Те ще ни дадат възможност в  две от програмите да пренасочим пари за инфраструктурата, така че да може всичко, което е като поражение, да го направим с европейски пари. А тези, които ще ги гласуваме днес, ще отидат за пострадалите хора, включително и за тези деца, които са без родители”, посочи Борисов.