Първо да ви поздравя с категоричната победа на парламентарните избори -честни, прозрачни, неоспорвани от никой. Благодаря на тези които ги организираха изборите, и на всички вас. За първи път правихме избори в пандемия. Единствената държава в Европа с машинно гласуване -най-голямата прозрачност, която искаха. Резултатите са категорични - българският народът е мъдър. Той не даде превес на нас да управляваме самостоятелно, нито на онези, които организираха протестите. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов на извънреден брифинг на ГЕРБ. 

"От самохвалството на тези хора аз все още не мога да се ориентирам кой точно беше техния организатор. Много бащи имаше този протест, Божков, други, трети. Това си беше опит за преврат, да се избегнат редовни избори, да има служебно правителство, да се върви към диктатура. Служебното правителство има само една задача, да организира изборите. Ще имате възможност да се запознаете с тези хора лично. Аз винаги съм бил за мир, разбирателство. Не случайно там горе пише "Съединението прави силата", допълни Борисов.  

"Не можах да разбера тези радетели на правовата държава и законовия ред какви предложения имат, с които заобикалят законите. Да се превръщат в съд и присъда едновременно. А цяло лято обясняват как няма правова държава. Откъде на къде. Вчера дори се бяха засили да не допускат победителя в изборите - честните, оценени от международните наблюдатели като абсолютно редовни избори, на първите столове.

Не че те няма да спят там непрекъснато. Трябва да се отнасяме с уважение, за разлика от тях, към всичките избиратели. Те са много по-малки. Съжалявам, че ВМРО и ПФ направиха това, което направи Реформаторския блок. Явиха се отделно и загубиха. Тези, които сега много говорят, може да не са в парламента при следващи избори. Ако патриотите бяха заедно, щяха да влязат.

Предлагам Цвета Караянчева, която бе в един много труден район, Кърджали, където се справи отлично. Затова утре ще я предложим за председател на парламента. Знам, че няма да я изберат, затова след това ще я предложим за зам-председател на парламента. 

Председател на парламентарната група ще бъде Деси Атанасова, заместник ще е Румен Христов. 

Искам да ви информирам за още едно решение. То е лично мое. Не случайно в лидерските двубои аз ги победих. Откакто съм човек, аз се явявам мажоритарно на избори. ГЕРБ е мажоритарна партия. Обществото ни поиска, заради това, което направих като секретар и кмет. Ние имаме страхотен капитал в лицето на тази партия, която показа на изборите, че е истинска партия. Имаме яки структури, кадърни кметове, дори тези които критикуваме.

Знам как партията се би за тях. Те направиха много за градовете си. Аз ги разбирам, бил съм кмет. Самият аз търпя голяма критика, че аз не се занимавам с партията, дори на 1%.

Защото две дини под една мишница не се носят. Затова взех това решение да се оттегля от двете места в парламента, а трябваше да се явя и да ги победя. За да им завря чекмеджета, лъжите, компромати в задния двор, там където им е мястото. Щели да правят комисия - народът направи комисия. Тя се казва редовни парламентарни избори и поставиха ГЕРБ на първо място. Това е избора на народа.

Тези нови лица - колега Дилов, в политиката са от 30 години, водейки политически предавания, бидейки една политическа партия. Всяка вечер в праймтайма на bTV се води политическо предаване и се подготви едно цяло поколение със скечове и концерти срещу системните партии. Българският народ показа голяма мъдрост, която я няма в Италия, Гърция, Украйна, Словения. Няма спор.

Слави Трифонов е най-успелия шоумен в бизнеса, артист. Направи бизнеса си с тези деца печеливш. Сега той дойде на друга сцена. Трябват решения ние ги очакваме. Затова ние трябва да предложим и кабинет. Аз съм готов с кабинета. Но днес ще ви съобщя кой ще ви бъде премиер. Не че аз съм уморен, остарял или неуспешен. За пети пореден път в демокрацията хората избират лидера за премиер. 

"Ние не сме Христо Иванов да сваля доверието от кметицата на Красно Село. Какво като го сваляш, тя е там и си прави далаверите. С пълномощни не се управлява. Кабинетът ще го кажем, когато получим мандат. 

Ще чакам, ще гледам, ще помагам и ако трябва ще се намеся. Толкова грозно постъпват през тези месеци тези хора - грозно, лично, жълто и гадно, към семейството и дома ми. Не ги съветвам да ме предизвиквате на живо. Затова се оттеглих от парламента", обяви Борисов. 

"Аз съм готов за кабинет, но днес ще ви съобщя кой издигам за премиер. За пети пореден път хората избират лидера за премиер, защото той носи политическата отговорност. Когато аз направя предложение и вие го подкрепите, аз нося отговорност за този избор.

Дани Митов ще бъде моят кандидат за премиер и искам да се види много ясно разликата за еврооатлантическата ни ориентация. Бил е министър на външните работи", обяви той. 

Припомняме, че БЛИЦ първи съобщи името на Даниел Митов като кандидат-премиер на ГЕРБ още преди обед днес. Преди няколко дни Митов официално бе приет в редиците на ГЕРБ като партиен член, след като преди това беше част от формацията на Меглена Кунева, а още преди това и на ДСБ. 

"Татяна Дончева бе кандидат за кмет с мен. Новото лице. Изтъкани от омраза, че ги бием. Обсебени хора. Ето, давам им. Влади Горанов ще седи в централата с мен. Показвайте какво можете. Седнете и си напишете. Томислав Дончев е депутат и ще ви го покаже. Искам да сте много отговорни", каза още премиерът. 

"Между другото в Бургас Христо Иванов на кое място е? Четвърти? Е, сега има възможност да отиде и да бутне Росенец. Нали са заедно с управляващите. Плаж, море. Аз нямах възможност да отида. Но може от ГЕРБ да отидем това лято. Сега имат възможност да съборят всичко. Да видим дали пак ще стъпят на Росенец и ще приемат закон. Тези нови лица са стари", каза Борисов.