До края на мандата ни БВП ще стигне 130 милиарда лева. Това каза премиерът Бойко Борисов в началото на редовното правителствено заседание в коментар на проекта за държавен бюджет.

„В началото на мандата поехме ангажимент БВП да мине 110 милиарда лв. в момента сме на близо 119 милиарда и до края на мандата ще стигне 130 милиарда“, допълни още той.

Борисов определи това като най-видния показател как се развива държавата.

„Искам да ви кажа за външния дълг, където имаше много спекулации. Ние сме трети в ЕС по нисък външен дълг. По времето на управлението тези 3 години външния дълг намаля от 28 % до края на мандата сме планирали да е 19,5 %.

Това показва отговорността към следващите поколения и, че харчим толкова, колкото изкарваме“, добави министър-председателят.

В момента сме държавата с най-ниска контрабанда на цигари в ЕС, каза още той. 

Премиерът Борисов посочи, че това се дължи на добрата работа на приходната агенция, ДАНС, МВР и прокуратурата. „Битката с корупцията– в момента сме държавата с най-ниска контрабанда от 3,4 % на цигари в ЕС.

С 3 милиарда лева повече пари има в бюджета вследствие на това. За това си позволяваме да изпълняваме програмата за двойно увеличение на учителските заплати и навсякъде във всички сектори има повече пари. Както поехме ангажимент, има и 10 % увеличение на доходите.

Така че само за образование има 610 милиона се дават допълнително. Само за заплати на учителите – 360 милиона лева, защото сме убедени че колкото е по-образована е нацията, толкова по-конкурентоспособни сме“, посочи Борисов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!