Министър-председателят Бойко Борисов инспектира строежа на магистрала „Европа“, която трябва да свърже България и Сърбия. Заедно с него на инспекцията присъстват и вицепремиерът Томислав Дончев, финансовият министър Владислав Горанов и зам.-регионалният министър Николай Ненков.

„Ако нямаме инфраструктура, ще видите какво ще стане“, каза премиерът Бойко Борисов по време на обиколката. Той им обясни, че се очакват у нас да дойдат още по-големи германски компании и тогава непостроените магистрали ще станат тесни.

Премиерът нареди на Дончев да се заеме с въпроса с кадрите. „Децата не искат да учат за инженер, трудно им е“, обясни вицепремиерът на Борисов, който напомни: „Хората обаче това искат“.

Премиерът провери строителството на част от изграждането на отсечка от магистрала „Европа“. Борисов заръча на Нанков да вземе регионалният министър Аврамова и да се срещнат с общините за изграждането на връзките от индустриалните зони към магистралата.

„Ей така най-обичам – от една поляна, път да стане“, каза Борисов. „Теменужките обаче трябва да преместим“, информира го Нанков, а министър – председателят му каза: „С еколозите ще говориш, една теменужка не искам да се смачка. Всичко да се измести“.

С изграждането на аутобана ще бъдат направени три връзки на Сливница. „Ей и Сливница ще намаже“, добави Бойко Борисов.
По продължението на магистралата ще бъдат направени също така и седем отбивки за почивка – четири посока Сърбия и три от другата страна.

Борисов се срещна и с ръководителя на обекта, като проучи докъде са стигнали дейностите по строежа. Премиерът разговаря с част от работниците на автомагистралата. Той се поинтересува как се предвижват до терена и дали им се плаща редовно и добре. „Виж как работят … с настроение. Ама така се вдигат доходите … с работа“, каза той на министрите си. Министър-председателят остана изненадан, че по магистралата работят хора от Перник, Симитли и Кюстендил.

„Хората работят с настроение, като има заплати. Така се вдигат доходите“, констатира Борисов.

„Ще го търсим и президента Вучич – те в Сърбия трябва да дадат зор, защото ние есента сме готови. Ще му пратя днес снимки, за да види докъде сме стигнали“, разкри премиерът.

„Затова и идват реални инвеститори, а не шменти капели, като онези, които продадоха БТК-ата, ЕРП-те. Те не могат да си управляват дори субсидиите“, добави той.

„Това са социалистите, да похарчат всичко, да нямат никакви запаси, да се огледат и за чуждото и накрая да оставят всичко в разруха“, обобщи министър-председателят.

Той призова зам.-регионалният министър Николай Нанков да въведе максимално бърз тол таксата, защото правителството иска следващата година отново да вдигне доходите с 10%, а затова са необходими повече пари в хазната.