"Искам да изкажа моите съболезнования на близките на загиналия наш сънародник в Германия. Свързахме се със семейството му и ще помогнем с каквото е необходимо. Касапницата в Германия доста помрачи настроението тук",  заяви премиерът Бойко Борисов от Брюксел.

"Трябва да сме много предпазливи с финансовата рамка. Четири неща са много важни за България. Мисля, че ние ще сме от доволните", допълни още премиерът, който участва в извънредното заседание на Европейския съвет, което ще се проведе днес и утре в Брюксел.

"Очакван една дълга нощ. Аз лично съм подготвен да бъде диалогичен, защото всяко едно от предложенията ми е изгодно на всички държави. Очаквам непрекъснат диалог за компромиси", допълни Борисов.

Премиерът бе попитан дали подкрепя или не традиционните кохезионни политики.

Той заяви следното: "След минута в България ще има бунт, ако кажа, че не подкрепят традиционните политики за кохезионна политика". 

Борисов заяви, че много пъти е правил бюджети и като кмет на София.

Премиерът коментира и скандала с президента Румен Радев, освиркването на столичния кмет Йорданка Фандъкова и случилото се вчера пред паметника на Васил Левски в София.

"Съвети на никого не давам. Знам, че за една голяма партия като тях не е проблем да изкарам много хора на протест, на шествие. Но това обаче е една много погрешна политика и не им прави чест.

Обединителят на нацията трябва да преценява с кой хора се сдружава и прави поход. Не му давам оценка, негова работа си е.

Аз като греша се извинявам. Човек може да сгреши, затова има и прошка. Аз му дадох ръка в изказванията си", категоричен бе премиерът, който допълни, че това, което Радев в направил не помага на стабилността и целите, които си поставяме в България.

"Сигурно има нещо ново по енергийните проекти, за което аз не знам и те ще обсъждат", заяви Борисов в отговор на въпрос как ще коментира новината, че българския президент Румен Радев ще се види с руския си колега Владимир Путин на 9 май в Москва.

"Казах малко да забавим темпото, а не да се откажем от влизането в чакалнята на еврозоната. Искам хората да разберат, че това е за доброто на всички хора, а не за доброто на една или друга партия. Нека бъдем национално отговорни. Има ли държава, която да е приела еврото и да е станала по-зле?", поясни още Борисов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!