До няколко дни столичният кмет Бойко Борисов очаква да има повдигнато обвинение от прокуратурата във връзка с незаконния договор с общински терен в кв. “Стрелбище”, под който стои фалшивия подпис на градоначалника, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
Още вчера сутринта говорих с главния прокурор Борис Велчев, а след това изпратих документите до градския обвинител Николай Кокинов, обясни Борисов. По думите му главният прокурор е заявил, че се действа бавно, но при всички случаи ще има повдигнато обвинение, ако има доказателства.
“Има престъпление и трябва да има обвинение, а кой стои зад това нарушение, ми е все тая”, категоричен беше кметът. Той не допуска, че заместник-председателят на Държавна агенция “Национална сигурност” Иван Драшков ще окаже влияние за потулване на случая, въпреки че фирмата, извършила нарушението “Сида- С” ЕООД” е собственост на брат му – Петър Драшков. “Аз имам сестра и не мога да знам кака ми какво прави сега, затова всеки сам си носи отговорност”, отбеляза Борисов.
Столична община ще предяви и съдебен иск срещу нотариалния акт за незаконната сделка с общински терен от 14 декара в ж.к „Стрелбище”, местност Хиподрума и Стрелбище. По пазарни цени мястото струва 30 млн. лв., а във фалшивия договор е записано, че данъчната оценка на имота е 973 000 лв. Това не е никак безобидно, защото ако беше минало незабелязано, можеше да се продаде терена и следващият собственик щеше да е законен и трябваше да водим съдебни дела, коментира Борисов. Той смята, че преди да заеме кметското място по този начин са минали доста общински имоти в чужди ръце. Надявам се прокуратурата да върне проверката назад във времето, защото съм сигурен, че в дъщерните дружества на “Софийски имоти” има такива случаи”, посочи столичният кмет. Според него проблема е, че няма наказани нотариуси. Липсата на превенция от страна на държавата, на осъдени лица, там е проблемът, заяви той. Нотариусът, изповядал незаконната сделка, е Емил Каракашев.
Бойко Борисов отказа да посочи откъде е дошъл сигналът за незаконната сделка. /БЛИЦ