Защо използваните средства от фискалния резерв на държавата са толкова високи през месец декември? Това питат от партия ГЕРБ на пресконференция.

"Милиарди левове - това са голяма част от средствата, които служебните кабинети теглиха всеки понеделник. Това е рекорден дефицит", категоричен е Александър Иванов.

"Бизнесите фалират и зовем за спешни мерки и овладяване на инфлацията. Това с партии шах и анализи не се случват", каза още той.

Лидерът на партията Бойко Борисов от своя страна заяви: "Днешната пресконференция е продиктувана от анализ в "Сега", който е много мотивиран и точен. На базата на него излязоха всички тези числа. Ако имам упрек към колегите, то не е, че играят шах, а че времето на ПР-а отдавна мина. Те са в 11-ти месец, те са управляващи".

"Не може, докато са били министри, да не са виждали тези числа и тренда нагоре и да не са направили мерки, за да се забави това... Така както ние сме го правили през цялото време. Има инструменти и техники. Много работа е, но 9 милиарда за декември и това да остане скрито от обществото и да не се коментира в момента?! Рекордни разходи са това", каза още той.

"Да, и ние слагахме по 1 млрд. лева за саниране, за да знаят малките строителни компании, че догодина ще работят и могат да си купят всичко, което изисква едно саниране. Слагали сме парите за строителство - фирмите, които купуваха евтин метал. Затова твърдя, че след приказките си по нас тези хора няма да построят нищо поради страха, че сега при тези цени на метала всеки договор ще им е нагоре", добави Борисов.

"Те и велоалея няма да направят. Чисто обективно, а субективно е, че ги е страх, защото всички ние ще питаме защо спряха евтините договори. Щеше сега да има път до Белград и до Велико Търново. Продължаваме да сме единствени без план за възстановяване. 11 месеца тези хора бяха заедно", уточни лидерът на ГЕРБ. 

"Искаме прозрачност. Да кажат тези 9 милиарда къде ще идат. Помните, че предупредих пенсионерите, че ще ги излъжат. Казаха им, че ще им дават по 120 лева. Излъгаха ли ви? Излъгаха ви! И сега с тая инфлация 10 процента дето върви... ще ви вземат и малкото", добави той.

"Продължаваме да сме единствени без план за възстановяване. В тази криза на вас не ви прави впечатление. Това са елементарни неща. Ако ние бяхме на власт, вашите емисии щяха да започват така - първа новина - рекордна смъртност, втора - рекордни цени на горивата, провал в бюджета, в плана, нулева година за еврофондовете, няма да има еврозона и то щеше да дойде спортът и времето.

Това щяха да бъдат вашите новини, ако управлявахме ние. Нали говорим за свобода на медиите и обективно отразяване? Кое от тези неща ги има във вашите новини?", каза Бойко Борисов.

"Имам информация, че вече имало едно остро писмо, което било скрито", каза Борисов и препоръча на Петков да направи спешна проверка.

"Ударът по "Булгаргаз", който готвят, и реакцията вчера на Стоянов, ме водят до размисли, че нещо искат да правят с "Булгаргаз". Нормално, премиерът, носещ цялата отговорност, да се подразни, ако му вдигнат така цената на газа", каза Борисов и показа графика с повишаването на цената на газа.

Започна се! Главният секретар на Радев остро критикува Петков

"Виждате април-май. Няма как икономически, финансов и енергиен министри, които са управлявали юни месец, да не почнат на мониторите им да излизат тези числа. Това не е един месец и днеска КЕВР да ти го сложат. Няма как от юни до септември да не виждат тренда. Няма как тези хора да не са гледали телевизия. Ако не гледат, да нямат хора, които да им докладват какво става в Европа. Не може всеки ден да се говори за руско-украинската криза...", добави той.

По повод язовир „Пазар Дере“, от ГЕРБ обясниха, че бившият министър Даниела Везиева е отговорила официално, че язовира не е бил изпразнен дори и по време на ремонта, което е пълна противоположност на думите на Кирил Петков по време на цялата му кампания.

„Подробно е дадено и кога язовира е бил източван, което не е по времето на ремонта, а след това.“, обясниха от ГЕРБ.

"Беше толкова хубава Нова година, тиха, без пиратки, зари, тишина, празнични песни, кой да гледа Радев? Кой нормален човек ще си пусне телевизора и ще го гледа? Никой не го интересува преди 11 години какво е било. Ние даваме графики, това са публични информации. Ето я промяната. Това е графиката. Ето го блатото според Радев, ето я светлата бъднина. В момента нашият газ, който предоговорихме с "Газпром", е по-нисък от този в Европа", отговори Борисов на въпрос на Ива Николова.

Делян Добрев заяви и предупреди, че от няколко месеца, "Булгаргаз", е поставен под непрестанни атаки. "На ЕРП-тата им платиха 100% от разликата и казаха, че докато е мораториума, ще им покрива. А колко покрива на държавния "Булгаргаз"? На него са му необходими 150 млн. на месец. Ако го оставят да фалира, тогава ще го внасят частните фирми, ще го купуват на 200 лв. и ще ни го продават на 250 лв.“, обясни той.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!