Приключи Европейският съвет. Нашите братя хървати доста се готвеха, но коронавирусът не им даде възможност да се изявят, така, както ние в София. Радостната новина е, че с колегите се съгласихме и дадохме път на Северна Македония.

Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата на върха ЕС-Западни Балкани. 

Както БЛИЦ писа планираната първоначално да се проведе в Загреб среща, днес се осъществи чрез видеоконферентна връзка, предвид кризата с коронавируса. Фокусът бе поставен върху подкрепата на ЕС за Западните Балкани за справяне със здравните и икономически последици от COVID-19.

Мащабът на кризата с коронавируса изисква нашата солидарност и единство. ЕС мобилизира 3,3 млрд. евро помощ за Западните Балкани, посочи Борисов.

Бих искал да споделя приетата декларация. Тя беше подготвена от всички нас, съгласувана.

ЕС мобилизира много бързо пакет от над 3 млрд. евро в полза на западните Балкани. Това е незабавна подкрепа за здравния сектор. 

ЕС следва неотклонно пътя си към присъединяването на Балканските държави. 

Много важна за България точка. ЕС напълно подкрепя укрепване на добросъседските отношения, включително на държавите - членки на ЕС.

Бях подкрепен от много други колеги. Да, разбираме Северна Македония, че са в предизборна кампания, но имаше недобросъвестни към нас изказвания.

Особено това, че България е фашистка държава и е спасила само евреите, но не и македонците. Много ме заболя от това. По силите на малка България по времето на Втората световна война това е подвиг.

Нека си водят предизборната кампания, но не за сметка на България. 


 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!