166 починали днес, препълнени болници. Излезе прогнозата на Европейската банка за възстановяване и развитие и чертичката е надолу. И това са първите излизащи прогнози. Това заяви на брифинг в централата на ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов.

"По време на нашето управление рейтингите на държавата се вдигаха всеки път. Растежът, който прогнозира, е по-нисък от съседите ни в Румъния и Гърция и тя се влошава. Това ни донесе Радев. 

СЗО: България е на трето място в света по ковид смъртност на 100 000 души. Излезе преди малко. Съседите ни от Гърция казаха от днес, че няма да признават българския сертификат. На фона на всичко това какво трябва да се направи, когато проблемите в банковата система, цените на тока, цените на хранителните продукти, на горивата, на газта...., всичко лети нагоре", подчерта той. 

"Кукловодът Радев какво трябва да направи в такъв случай - трябва да извади Рашков. Черешката на тортата беше самият Рашков. Той се потеше, трепереше. И в компанията на всички ръководители на служби говореше неща, които кукловодът му знаеше предварително, защото доста по-рано от пресконференцията съобщи какво ще се говори на брифинга. 

Има ли той право, като кандидат-президент, да му съобщават информация от разследвания?", попита Борисов. 

Няколко дни ги питам къде отидоха милиарди за един месец. Къде отидоха? 

Раздадени са пари на червени общини и на независими кметове, подкрепящи Радев. Обвиняваха ме, че от прозореца на джипа раздавам пари, сега го правят същото. Сега това не е ли интересно? Просто искам с един аршин да се мери.

Това, което в момента прави Рашков, никога не е правено! Вчера говорих с една от кметиците, които уж били арестувани, а се оказва, че само им слагали белезници, снимали ги и после ги пускали, защото имали температура. Та тя ми каза, че са пребили хора, истинско полицейско насилие", съобщи Борисов.  

За "Хемус" - месеци наред говоря, че тези участъци имат нужда от протокол, те не са въведени. Това огромно строителство е оставено, без да се зазими, без да се направи така, че да не се компрометира. 

Всеки лот е с гаранция от съответните фирми. Развалят им гаранцията и прибират парите. Ние сме защитили парите, които са дадени, с банкови гаранции. Свършваш работа и продължаващ напред", коментира още бившият премиер. 

"Наел съм си адвокат, ще си заведа дело, защото аз банка нямам! Не мога да повярвам, че дни преди избори се прави такава политическа атака срещу една партия, все едно другите не съществуват! Наредили са се около Радев и бой по нас. Нито ще ни уплашат, нито... През какво не сме минали. 

В момента репресията е страхотна. Вървят по къщите и прибират човек по човек, уж ги предупреждават. Докога така?", попита той. 

Зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев обясни, че въпросът защо не се строи "Хемус" с европейски средства, той разкри, че от Европа се дават около 1 млрд. за пътища, а проектите у нас са за 8 млрд. лв.  „Как с 1 млрд. да се построят обекти, които струват 8?”, попита Дончев.

„Авансът не са подарени пари. Те са обезпечени от този, който дава аванса.
 
"Предвид това, което се случи, искам да припомня нещо. Служебното правителство трябва да организира изборите, а не да участва в тях. А ние имаме служебно правителство, което е пряк участник в изборния процес, а преди няколко седмици една част се отцепи и участва директно в изборите. Такова чудо не сме виждали", заяви Дончев.

 „Очевидно социологическите проучвания и фактът, че кризите, които предизвикаха кабинетите на Румен Радев, притесняват изключително много кукловода Радев както и неговите проксита”, каза от своя страна Даниел Митов.

„Заниманията с клевети няма да доведе до нищо добро. Гледахме го на предишните избори, в предишните парламенти – пълен провал.

Сега действат по идентичен начин. Когато обаче се нарушават човешки права, прибягват се до всякакви методи, за да се манипулират изборите...

Чудя се къде са демократите, освен че са готови да управляват с БСП и да подкрепят задкулисно Радев. Аз не виждам защо те не реагират, че се нарушават права на гражданите и че МВР участва пряко в манипулациите в изборите?”.