Искам да благодаря на Европейската комисия (ЕК) за изключително обективния доклад, който е отчел и напредъка на България, и добре е описал какво още трябва да изпълним, за да бъдем отличници в тази посока. Това коментира премиерът Бойко Борисов преди заседанието на Европейския съвет (ЕС), който се провежда в Брюксел на 1 и 2 октомври.

Борисов изтъква, че държим твърдо на препоръките на Венецианската комисия, така че "изцяло ще а изпълним всичко, което сме поели като ангажимент при мониторинга над България и всички държави от ЕС".

Борисов благодари на шефа на Съвета Шарл Мишел и всички колеги, които са  дали възможност отново да се видят на живо. По думите му има важни процеси, които текат в света, в самата Европа и ЕС трябва да отвори адекватно.

Той изрази и задоволство, че утре в дневния ред на Съвета е влязла т.нар. Стратегическа автономност.

"Защото ние трябва да сме много по-подготвени и да си произвеждаме всичко необходимо за CОVID-19 в самата Европа, а не да бъдем зависими от държави, с които имаме сложна политически отношения", аргументира се Борисов, цитиран от в. Монитор.

Премиерът изтъква, че трябва да се знае, че нашето геостратегическо положение на България е такова, че сме изключително зависими от конфликтите, които са около нас.

По думите на Борисов отношенията между Азербайджан и Армения са много важни за този регион и затова настояваме за незабавно да се прекрати огъня,  защото поддържаме приятелски отношения и с двете страни, които на свой ред важни за стокообмена ни.

"Надяваме се огънят незабавно да бъде прекратен и да се седне на масата на преговорите и реши въпроса в Нагорни Карабах", казва Борисов.

Иначе в началото честити деня на възрастните хора и напомня, че българските пенсионери – над 2,1 млн. продължават вече 4 месец  да получават 50 лева добавка към пенсията. "Така ще продължим докато има пандемията", казва Борисов. 

БЛИЦ припомня, че междувременно от пресслужбата на кабинета съобщиха, че Борисов вече е пристигнал в Брюксел за участие в съвета. От там уточняват, че в  първия ден от дискусиите държавните и правителствените ръководители ще обсъдят външните отношения, по-специално тези с Турция, както и положението в Източното Средиземноморие.

Очаква се лидерите да разгледат и отношенията с Китай, ситуацията в Беларус и случая с отравянето на Алексей Навални.

През втория ден европейските лидери ще се фокусират върху начините за задълбочаване и укрепване на единния пазар, за разработване на по-амбициозна промишлена политика и ускоряване на цифровата трансформация. Целта е да се повиши конкурентоспособността на промишлените сектори на ЕС в световен мащаб и да се увеличи тяхната автономност, да се ускори цифровият преход, както и да се постигне връщане към напълно функциониращ единен пазар възможно най-скоро.

През месец юли Европейският съвет постигна съгласие по безпрецедентен пакет за възстановяване, чрез който да се преодолеят последиците от COVID-19 върху икономиките и обществата на държавите членки на ЕС. Двата стълба на това възстановяване — екологичният преход и цифровата трансформация, в съчетание със силен единен пазар, ще насърчат нови форми на растеж и ще повишат устойчивостта на ЕС.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!