"Българските лекари, програмисти са добре дошли в Европейския съюз, а държавата е инвестирала много, за да ги обучи. Тези, които сме били в социализъм, рязко се отличаваме от тези, които са с евро. Чакалнята гарантира банковата система. Не виждам в Европа държава с евро да е позле от България", коментира Бойко Борисов в Брюксел, където е на работно посещение.


Основната тема на срещата на премиера Бойко Борисов и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел бе новата Многогодишна финансова рамка за периода 2021 – 2027 година.

"Средствата от ЕС са моторът, който ни помага да се движим по-бързо напред", отбеляза българският министър-председател.

Той изтъкна, че Кохезионната и Общата селскостопанска политика вече имат доказана добавена стойност, а техните резултати са видими и осезаеми за европейските граждани.

Министър-председателят акцентира върху ползите от преодоляването на неравенствата между различните региони и изостаналостта. Борисов заяви, че е ключово да не бъде допуснато нито един регион да се откъсне от общия темп на развитие на ЕС.

"Зелената сделка за България е голям проблем, но надали Европа ще се откаже от нея и надали ЕП ще спре да иска това да стане по-скоро. Трябва следващите 10 години да се работи много активно", каза още премиерът.  

До 10-15 години трябва да се намерят механизми да се заменят въглищата или технология, която да не замърсява околната среда. Сложен процес, но сме поставили всичко, знаят за какво става въпрос", коментира Борисов.

"Много трудно ще е - това са 27 държави. Ние имаме 60 млрд. по-малко, а още режем и искаме всички да получат повече.

Единствената съпротива за влизане в чакалнята на еврозоната е в България. Общият портфейл на едно семейство е важен. Най-лесно е да се
откажем. Това геостратегически е второто глобално нещо, което ни праща директно в ЕС", добави Борисов.

"Най-лесно е да се откажем от еврозоната. Казаха, че ще ни признаят, ако влезем в чакалнята на еврозоната. Ние сме готови. след модернизацията на армията това е второто нещо, което ни вкарва в релси", обясни той.  

"Снощи сме били с ЕК, днес с ЕС. Като знаят, че нещо ще решим, както беше с отпадъците. Те имат шпиони, в това БСП са ненадминати. Вчера може би е разбрала, че ще имаме вечеря с председателката на комисия и закуска с председателя на съвета и така. Кое да коментирам от всичко", попита премиерът.