Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изказа съболезнования към близките на починалите в Бургас полицаи след гонка с автобус с мигранти.

Той реши да напомни думи от 4 декември 2015 г. на тогавашния премиер на Великобритания Дейвид Камерън, който заяви следното:

"В България виждаме премиер и правителство, решени да направят това, имат морска граница и турска граница, които защитават, и може да се поучим от тях, че, ако си поставиш приоритет, може да постигнеш сигурност. Благодаря ви, това е вашата външна граница, но тези хора вършат работа и за Великобритания".

Борисов изтъкна диаметрално и думите на премиера на Унгария Орбан, който тогава каза:

"Много съм впечатлен, свършили сте огромна работа. България очевидно охранява много сериозно границата си и заслужава признание, защото охранява външните граници, които могат да се опазят само с решителни ръководители. Премиерът ви не е важен само за вас, но и за унгария. България заслужава да влезе в Шенген защото е най-надеждната външна граница в ЕС".

Може много да се говори, но в такъв ден на траур не искам да влизам в риторика, каза Борисов.

Той добави две важни неща: "ЕК за финансиране на външни граници имат колкото искат пари. 320 млн. лева съм им оставил аз. Ако не им стигат, отиват, ще им дадат колкото искат. Вие забравихте, че по време на миграционната криза България имаше 0 мигрантски поток".

"Защо първата международна среща на Василев и Петков е била с Лукойл? Ние не сме против компаниите, но ви даваме два варианта, в които най-мили са ни българските потребители. Става дума за милиарди, които се плащат от българите. С газа е същата работа", заяви Борисов.

"Тези дни ще дадем брифинг и ще ви докажем ,че най-изгодното за Русия правителство е това на Кирил и Асен. Но с техните манипулации изглеждаше друго. Ако се върнем назад, вижте защо отказаха да внесем проекто-закон за оръжие за Украйна. Руснаците не знаят, че с наши оръжия се стреля там. Всеки трети снаряд твърдят, че е български. Само че има двуличие, за да има комисионери, уточни той.

"Защо и как приехме да им ремонтираме техника? Не съм чул за толкова месеци да са пратени такива", каза още Борисов.

"Днес слушах енергийния министър. Каза, че са започнали преговори с Газпром. Колкото и да са самонадеяни, нека си наемат и добри адвокати, защото Газпром са могъща и богата компания, разполагат с добри адвокати. Да не стане да платим един и същи газ два пъти", заяви той.

"За дългосрочен договор категорично не трябва да се приема. Да разсрочат неприетите количества за следващите 1-2 месеца. Рискът да се приемат тези преговори като възможност да влязат на арбитраж и да ни осъдят е голям. Като българин не искам да платя два пъти. Казвам колегиално да внимават", добави Борисов.

И изтъкна: "Ние затова преговорите с Газпром ги водехме заедно с ЕК. Като тя беше до нас, намалихме договора с Газпром с 50%, двойно. Да се обърнат към ЕК и да я държат в течение за всеки ход".

"Че и това като счупят, следващо правителство не знам как ще се оправи с толкова много бели, щети и хаос. Предупреждавам ви. Досега няма наше предупреждение, което за жалост да не се е сбъднало", заяви той. 

"Не съм клеветил Кирил Петков. Не искам да коментирам завеждането на това дело. Да ръгаш журналисти и да караш телевизиите да ходят на друго място да те презаписват. Това друг бивш премиер не го е правил. Проблемът е към вас, защото вие го презаписахте. Той се изложи, ние го видяхме, но после на вашите видеоклипове го нямаше. И мисля, че Слави каза достатъчно по темата вчера", коментира той.

"Не ме удряй, не ме удряй", заяви още веднъж Борисов по време на пресконференцията на ПП ГЕРБ.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук