Съберат ли се пари след нашето управление във фискалния резерв, апетитите за власт стават много големи, защото следват договори и харчения. Това коментира премиерът Бойко Борисов преди началото на правителственото заседание по повод решението на Министерския съвет да бъде отправено предложение до Народното събрание за отпускане на средства на НЕК за изплащането на оборудването, произведено за АЕЦ „Белене“.
„Правим го така, за да не възникнат и други искания и запориране на сметките на НЕК. Знаете, че НЕК е собственик и на язовирите. Няма да го казвам на глас, защото достатъчно ни ядоса този господин Толстой с глупостите, които изговори вчера. Но това си е негова работа“, коментира премиерът по повод изказването на кандидат-депутатът от „Единна Русия” Пьотр Толстой, че Русия ще изкупи цяла България, така както вече е изкупила половината ни Черноморско крайбрежие, съобщава "Фокус". 

„Надявам се с този акт бързо парламентът да приеме този закон, за да гарантираме, че повече няма да се направи нещо последствие с тези пари, отивайки в НЕК. Дал съм задача на проходните агенции до края на годината да съберат допълнително 300 млн., за да може да покрием това, което поехме като ангажимент към хората с увреждания, децата с увреждания, надзирателите в затворите, хората по границата. Но, това е положението”, коментира министър-председателят. „Никога не трябва да се допускат повече такива хора да правят такива проекти, защото плащанията са страховити след това. Със страх наблюдавам тръбите от „Южен поток” на нашето пристанище. С голям страх ги наблюдавам“, отбеляза още той.

„Въобще, много им е хубаво на тези правителства да взимат решения, популистки да обявяват колко мислят за даден сектор, но после да дойде някой да ги плати. Все пак напомням, че имаме още 300 млн. евро да плащаме за влаковете 2006 г. „сименсите”. Купили са си влакове 2006 г., само забравили да ги платят, отложили някой друг да ги плати. Те само да се снимат, че са докарали нови влакове. Така че и догодина ще събираме пари за вересиите”, каза още Борисов. „Затова всички министри и депутатите да изведат и да го обясняват на българите да знаят какви щети се нанасят, защото въпреки плащането, ще останат много пари във фискалния резерв. Съберат ли се пари след нашето управление във фискалния резерв, апетитите за власт стават много големи, защото следват договори и харчения. Бих казал, а какво щеше да стане, ако не беше паднало правителството „Орешарски”, а министър Стойнев беше договорил, по най-коварния и подъл начин и оставил следващото правителство да го препотвърди, що за договор е това, ако сега на тези плащания трябваше да платим и реактор на „Уестингхаус” в Козлодуй.  Представяте ли си го? Но, те ни дават оценка”, коментира още Борисов.