Все още продължават преговорите с Австрия, но има концептуално съгласие по основните елементи на споразумението за тази година. Изпълнението на бюджета за тази година върви съгласно най-добрите ни очаквания. От гледна точка на това, както и на бюджета за следващата година, нямаме проблеми по отношение на подготовката за еврозоната. Това каза премиерът акад. Николай Денков по време на извънредната среща, свикана от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в комисията по външна политика. 

„За нас присъединяването към Шенген е устойчив дългосрочен ангажимент за България да продължи да охранява надеждно външните граници на ЕС и да има стабилна система за охрана на границите“, посочи от своя страна министърът на външните работи Мария Габриел.

„Преговорите не са завършили, процесът е деликатен. Искам да благодаря на колегите от Австрия и Румъния за това, че продължаваме в много конструктивен дух да изчистваме и последните детайли“, добави тя.

По отношение на изпълнението на критериите за еврозоната министърът на финансите Асен Василев обясни, че според предварителните данни за бюджета за тази година ще има по-малък дефицит от очакваното. Той ще бъде 2,5, а не 3%.

„Ще остане 1 млрд., който ще ни остане, който може да бъде използван другата година да си помогнем за общинските проекти“, поясни той.

По думите на Василев, тези цифри опровергават всички черни сценарии за това, че държавата ще фалира. „Този критерий е напълно покрит за тази година“, подчерта той.

„Единственото, което остава, е критерият за инфлацията. До голяма степен тя е внос в България“, посочи Василев. Според него до юни-юли следващата година и този критерий за еврозоната ще бъде покрит. Той изтъкна и важността на новия закон за БНБ. 

„Това че Шенген се отвори, е много добра новина. Пълният ефект за българската икономика няма да се постигне докато не се отворят сухопътните граници. За нас е много важно нашите австрийски партньори да са наясно, че България ще преследва тази цел изключително упорито, тъй като това е ръст за българската икономика и облекчение за всички български и европейски фирми“, изтъкна финансовият министър.

 

Станислав Анастасов от ДПС заяви от името на парламентарната група: "Искам да изразя задоволството си и на ДПС, че отборната работа дава резултати. Това, което ние вършим в либералното семейство, под ръководството на лидера на парламентарната ни група г-н Делян Пеевски виждате, че дава резултати. Говоря успеха са Нидерландия и полезния натиск от нашите либерални партньори в Австрия. Ние ще продължим тази работи като партия и парламентарна група, но и в либералното семейство през моя колега Илхан Кючюк и другите ни евродепутати".

"Ще продължим работата по всички онези теми, които са свързани с нашето пълноценно членство в ЕС и НАТО, така че българските граждани и бизнесът да могат да видят всички ползи. Това е гарантирано от председателя на парламентарната ни група г-н Пеевски", добави той.

"Влизането в Шенген става с отварянето на въздушните и морските граници. По отношение на сухопътните граници ситуацията в Европа е много особена, защото има много затворени сухопътни граници, включително между Австрия и Германия. Това показва, че ние се намираме в извънредна ситуация, отварят вратата за Шенген, и, когато се успокои мигрантската вълна, когато почнат да падат поставените граници между другите европейски държави, тогава ще е най-подходящият момент да падне границата и за нас", обясни премиерът Денков. 

Попитан имаме ли официално "да" от Виена за отваряне по въздух и вода, той отговори: "От седмици насам вървят преговори. В тях нееднократно Австрия е давала знак, че тя е съгласна на отваряне на Шенген по отношение на въздушни и морски граници. Това, за което преговаряме през последните седмици, е как да се формулира решението, свързано със сухопътните граници. Така че не очакваме промяна в тази позиция, защото ако Австрия промени отношението си към това, което вече е приела, влизаме в съвсем друга дискусия. Аз не очаквам това да се случи".

"В момента преговорният процес продължава. Все още имаме достатъчно процедурно и техническо време решението да бъде взето до края на годината", включи се външният министър Габриел. 

„Искам да ви помоля за повече оптимизъм. Тъй като съм част от всичко това, което хората правеха, в лицето на премиера Денков, на Кирил Петков, Мария Габриел, Калин (Стоянов – бел. ред.), на огромна армия от българи, които успяхме да придвижим България към Шенгенското пространство“, заяви председателят на комисията по външна политика Бойко Борисов.

Денков сътвори чутовен гаф с Шенген, Външно министерство е в паника, а Борисов и Габриел на пожар...

„Най-ценното са сухопътните граници, които ни остават, и ние няма да се откажем от тях. Но ползването на шенгенската информационна система означава друго доверие към България“, подчерта той.

„Най-малко биха ни задоволили тези резултати без сухопътните граници. В последните години ставаме свидетели на огромен брой трафиканти, залавяни вътре в страната, загинали полицаи. Това не можеше да не се отрази в чуждите медии, специално в Австрия“, каза Борисов.

Той изтъкна огромния труд на МВР, митниците и Гранична полиция в борбата с трафика на мигранти.

„Ние създадохме мнозинства, които решиха всички проблеми. Ние за дни свършихме всички тези работи. Огромен труд“, заяви Борисов.

"Ние в последните няколко седмици започнахме да се учим да работим заедно и веднага имаше положителен ефект. Съжалявам, че и Кирил го няма, но е далече - да си види семейството. С Денков говорихме с него минути преди да влезем, за да имаме право да кажем и неговото мнение. Асен Василев му е съпредседател. И затова сме по-голяма група, за да покажем на хората, че това има смисъл", подчерта той.

По отношение на поетапното ни приемане в Шенген премиерът Денков обясни: „Това не е специална процедура за България. Австрия е минала през такава поетапна процедура за Шенген“.

„Това, което иска Австрия, е това, което иска и България – да се укрепят външните граници. Всъщност аз се радвам, че Австрия поставя този въпрос, защото ЕК и ЕС се ангажират да отделят още повече средства за защита на външните граници“, обясни той.

По темата за евентуални условия за охрана на границата, поставени на България, се включи и Бойко Борисов: "Това не са условия. Ние ако сме истински партньори, каквито сме, този ангажимент с границата е добре за България, добре е и за другите. Това не са изисквания, това са задължения. Не е нужно някой да ти дава домашно да си напишеш, ние сме го правили, все по-добре да го правят. Това не е условие за тях, това е условие ние да се чувстваме на мястото си там."

Срещата в Народното събрание продължава без присъствието на журналисти. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук