Точно в девет часа премиерът Бойко Борисов бе в парламентарната зала, за да осведоми депутатите за това какво е извършила България по време на европредседателството ни.

Докладът на Министерски съвет трябва да бъде представен в рамките на 10 минути.



"Колеги, във вашите пощи има пуснати книжки с отчета. Така че може да се запознаете с него обстойно", каза шефката на парламента Цвета Караянчева преди Борисов да започне да говори.



"Резултатите, които постигнехме показаха нашата отговорност, усърдна работа. Мотото "Съдинението прави силата" е силата на нашето председателство и стана мото на цяла Европа. Това бе изпитание на европейската ни идентичност. Показахме, че умеем да работим добре и пълноценно. Благодаря на всички министри и експерти в София, както и тези, които работиха в Брюксел", така премиерът започна доклада си.

"Първото ни председателство беше изпитание за европейската ни идентичност – показахме отговорност и професионализъм в работата ни за европейската кауза. Българското председателство приключи. Резултатите, които постигнахме показват нашата отговорност, професионализъм и способността ни да работим за европейската кауза" ,каза още той.
 
По думите му това е първото председателство за нашата страна след приемането ни в ЕС и изпитание за европейската ни идентичност.



"Ще се спра само на някои ключови постижения", обеща премиерът.

"Започнахме със 105 отворени законодателни досиета и то преждевременно, защото преди нас трябваше да е Великобритания. Равносметката - 46 постигнати споразумения", каза премиерът и поясни, че 39 законодателни досиета са придвижени напред.

Борисов изброи, че по време на председателството ни страната е постигнала 58 заключение на Съвета, 1 заключение на председателството и 17 доклада за напредъка.




"Поставихме на масата редица проблеми. Както и двойният стандарт за храните. Решихме какво да направим, за да може нито един европейски гражданин да не бъде третиран като втора ръка потребител, защото всички сме еднакво важни европейци", каза лидерът на ГЕРБ.

"На колегите от БСП, които силно се вълнуват от социалните дейности, мога да кажа следното - постигнахме равни възможности и достъп до пазара на труда на всички европейски граждани, както и много други просперитети", обърна се премиерът към опозицията.

"Нашата работа не приключва. Искам отново да благодаря на всички. Обръщам се с призив да не изпускаме историческия шанс, който имахме. Благодаря ви", завърши премиерът.

"Благодаря. Малко пресрочихте времето, но на всички беше интересно, а и колегите не протестираха", пошегува се след това шефката на НС Цвета Караянчеа.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!