В столичната община вчера отново получили писмо от министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров, което е било като предишното от 10 октомври и само датата била сменена. Копеспонденцията е по повод предложението държавата да поеме отговорността на "Топлофикация", за да не се получат проблеми с отоплителния сезон. "С нас в момента се подиграват, а това звачи, че се подиграват с целия град", каза председателят на съвета Андрей Иванов.
"Повече няма смисъл да участваме в този фарс, който ни разиграват. Ще адресираме проблема към Станишев",  заяви столичният кмет Бойко Борисов. "Днес му изпратихме и двете писма на Петър Димитров, като искаме бързо решение за "Топлофикация", добави той.
Борисов припомни, че държавата е изразявала готовност да увеличи капитала на топлофикационното дружество, столичният съвет веднага би подкрепил на сесия тази стъпка. Но двете писма на Петър Димчитров демонстрирали явен умисъл да се търси политически дивидент.
Има два варианта за "Топлофикация":  единият е да се прехвърлят изцяло акциите на държавата, другият е да се запази съотношението 58:42, като държавата има по-голямото участие. Ако се избере това решение, общината ще плати дълговете си към "Булгаргаз", увери кметът.
В момента "Топлофикация" получава 30% газ и при запазване на този мениджмънт дружеството ще продължи да генерира по 30 млн. лв. загуби месечно, сочат сметките на общината.
Десислава Вангелова, БЛИЦ