Ситуацията е сериозна. В Украйна събитията следват едно след друго и няма никакъв изглед за подобряване. Терорът върху украинския народ продължава. Това заяви лидерът на партия ГЕРБ Бойко Борисов, пускайки се на живо в интернет. 

"Виждам една масирана атака от скъпо платени пиари. Сутринта, която и телевизия да включа, едно и също се говори. Има нова мода. Видите ли, да говорим открито пред камери. Разбира се, че ще говорим открито, никога не сме говорили скрито, покрито. Но има ли смисъл. Затова вчера най-добронамерено чисто практически им казах как може да се излезе от кризата и да се направи правителство.

Без да се нанасят щети на отделните партии, защото само преди седмици минаха изборите и народът се произнесе ясно и точно", заяви той.

"Само за 6 месеца ПП загуби близо 200 хиляди избиратели и два коалиционни партньора. Дали пак ще работят с тях - не знам, но при гласуванията това е факт. БСП твърди, че са им откраднали програмата. А опорката на ИТН е, че ГЕРБ е свалила правителството, не то бе свалено от корупцията. ИТН свали правителството, защото изобличи корупцията. 

Инхаус процедурата Джемкорп. Избирането на фирма на която да дадеш цялата енергетика, инхаус процедура ли е?. Инхаус процедурата е европейска практика.

И те искат да се явим и да ни тричат и да ни обясняват, че сме лоши. Да ни трича има право само народът и народът гласува за нас по вашите правила, с вашите машини, с вашия ход и наблюдаващи. И при тези правила ви победихме честно и почтено", отсече Борисов. 

"Понеже масираната им атака  в медиите, освен че едва ли не искат да говорят с нас, а сега искат да говорят с мен. Аз се отказах да бъда депутат, премиер, а сега. Ще говоря с вас, ако тръгнете в едната посока и ние също ще тръгнем. Затова им предложих предварително с работни групи, ако искат да поканят камери.

"Вместо Плана за развитие, те ми размахват 16 точки. Те са частичка от начина, по който се управлява държавата. Най-важното и сутринта чух някой да казва, че ГЕРБ да се откажели от пъпната връв с Гешев. Що за глупост?!? 

ГЕРБ има пъпна връв, когато събрах за Северна Македония и за подкрепата за Украйна, това е пъпната връв, с Европа, с Америка, с Европейската народна партия, с фондация "Конрад Аденауер". Тука може да търсите само пъпна връв", каза още Борисов.

След това Борисов прочете въпросните точки на ПП: 

Въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор. Те изконно не признават работата на ГЕРБ. ГЕРБ има лидер, който носи отговорност, решенията в ГЕРБ се взимат след много купища листи, които сме смятали цял следобед какво значат 16-те им точки. Аз исках веднага да ги приемем, но Добрев и Ананиев са против. Аз исках да обсяня защо те са протива а вие като депутати ще си решите. 

Подкрепете техния закон. На Зарков може да е по-хубав. Говорете с колегите и ги подкрепете. Ние няма с какво да се притесняваме. Рашков да се оправя с 23-имота. Мен ме намериха в Банкя. Клел съм се, че няма никъде другаде къща, освен където живея. Подкрепяме, за да не може да говорят, че ние не искаме да се разследва главния прокурор. Той не е господ, ако сгреши, трябва да има кой да го разследва. 

Увеличаване на МРЗ на 860 лева, аз искам да я закръгля на 900. Ако на тая цифра се спрем, подкрепяме. Питайте за 900. 

Има една точка, 13-а. В момента се превърнах в тях, една рекламна брошура предизборна се опитвам да ви я продам. Има една фатална точка, която тези математици от Харвард искат - ограничаване на бюджетния дефицит до 3% с максимално прозрачно харчене на публичните средства. Не я подкрепям. 

Увеличаване на пенсиите, за да се изпревари инфлацията. Дончев не е съгласен, Ананиев, не е, и Митове не е. Аз искам с 30%. Така, че ако се отвори бюджетът, нашето предложение е 30%. Само, че тези дето ще гласуват трябва да знаят, че точка 13 също са я подкрепили. 

Точка четвърта. Нова дефиниция за енергийна бедност. Абе две години Кирил и Асен са министри на финанси и икономика, защо не го определихте това, какво е енергийна бедност. Войната е от една година, кризата от две. Президентът доведе тези партии - на хаоса и разрухата.  И ако той иска да каже, че гласувалите за "Възраждане", ДПС, БСП, тоест всички различни са задкулисие и статукво.. Статукво в момента са промяната. Тази хубава дума я разрушиха. 

Не правете двете тарифи за тока. Ако настояват много го подкрепете, но това ще е жива далавера. Рисково е за тези за, които ще останат на ниската, защото като я прескочат ще плащат по високата. Никой не си гледа постоянно електромера. 

Точка пета. Вдигане на данъчните облекчения за семействата, но отиваме пак на точка 13-а. 

Точка шеста. Таван за тока за бизнеса. Защо не го направихте досега. Подкрепяме и него. 

Точка седма. Таван за цената на газа. Не се смейте, цяла сутрин надуха главата на всички с тези супер точки.

Българите така ни подредиха, че не излиза аритметиката. Тук трябва висша политическа класа. Първо оправяме точките и след това избираме хората, които да ги изпълнят.

Може да е за шест месеца. Отварям скоба. Не харесват нашия бюджет. Асен Василев не харесва собствения си бюджет. Само преди месец , два гио приехме. Стои мучи и се сърди на Радев. И сега вика дайте нов. Защо не си направи разчета на пенсиите още тогава, защо натовари с 5 милиарда дълг служебното правителство. Те искат това да си го говорим пред камерите, с удоволствие, но файда няма. 

Закона за антикорупционната комисия с разследващи функции... Приемаме техния. 

Продължаване на програмата за спорт и изкуства. Приемаме я. 

10-та точка. Продължаваме политиката учителската заплата да е 110% от средната. Това е наше предложение. Приемаме го. 

Точка 11-а. Гарантиране на заплатите на младите медицински специалисти. Ние го направихме, те го махнаха. Добре, подкрепяме го. 

Точка 12-а Без увеличение на данъците. Това е наш плюс. Станишев го въведе, ние го продължихме. 

Ако приемете всички тези 12 , не може да приемете точка 13. 

Ако приемете точка 13, не може да приемете 12-а. 

Точка 14. Влизане в Шенген. Ние вече го направихме. Ще видите и Украйна ще се приеме с аплодисменти. Не се страхувайте, няма да вкараме България във война. 

Допълнително увеличаване на прага за регистрация по ДДС до 150 хиляди лева. Приемаме го. 

Това са им 16-те точки. Тук няма армия, няма полиция, няма РЗИ-та, няма нито един друг сектор. Ние пресметнахме, уважаеми журналисти, финансовия ефект от тези точки. Той е дефицит. Това е бедност. Крайният резултат от увеличаването на разходите в зависимост от варианта за увеличаване на пенсиите. 

Вариант първи. Увеличение на пенсиите с 20%. Искам да сметнеш и с 30%. Ако точка 13 няма да се спази, нека да е 30. С една дума, ако първия вариант се спази със Швейцарското правило, разходите за 2023 година , разходите се увеличават с над 5 милиарда. Българите не трябва да искат нито мостове, нито магистрали. Нулева година за строителство, няма да има капиталови разходи. Ако приемем втория вариант, увеличаване на пенсиите, стават 7 милиарда и 100 милиона. Откъде ще изрежем.

За две години стана ясно, че не се крадат осем милиарда на година. Напротив, само теглите заеми. Откъде ще ги вземете. Имаме да избираме между пет милиард и 700 и между седем милиарда и 100 повече. Сега колко е дефицита? Четири милиарда и 100 по план. И 12 има отгоре.

Затова предлагам Кирил Ананиев финансите, юрист, избират си енергетик и сядат да бюджетират. И всичко да е готово, когато отида на разговори. Те искат да напраим шоу и да се скараме. И да не стане с първия мандат. Ако тези неща не се изчислят, няма да стане и с втория, и с третия.

Тези неща трябва да се изчислят и да поемем политическа отговорност. 

Опитват се да ни вкарат в хартиена коалиция. Ако изборният кодекс бъде отворен, искам да говорим за сигурността на машините, за код. Всеки път го казвам всичко е при вас, ние нямаме достъп да го погледнем. В момента, в който сме сигурно, че не правите изборите като Мадуро във Венецуела, веднага ще се върнем само на машини. Убедете ни". 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук