Защо сме тук - защото виждате през колко метра сте самите вие. Когато влизате - дезинфекцираме - взимаме мерки. Това заяви Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет. 

"Продължаваме да работим , но повтарям - първата единствена в момента грижа е здравето и живота на хората. Затова възложих на щаба и на здравния министър пак да прегледат всички лекари, медсестри, лаборанти, шофьори и обслужващи Бърза помощ, РЗИ-та... Всички, които са работили с коронавирус, да не са пропуснати", заяви премиерът.

Относно допълнителното възнаграждение от 1000 лева Борисов заяви: "Надявам се да си направите разчетите. И ако някъде се пропусне, обешавам, че всички ще са възнаградени от тези, които са били на първа линия".

"Днес в 16 ч. с Дончев, Горанов, социалната министърка говорихме с шефа на международния валутен фонд, понеже исках да се запознаем с мерките, които се взимат по света. Да видим дали някъде не са по-добри от нашите", каза той.

"81 държави са заявили за пари - това никога не е било това. Кристалина каза, че в най-лошия случай са били 4-5 държави", добави премиерът. 

"Кашлям, но тестът ми е отрицателен днес....", уточни Борисов.

"Как да разположим парите във времето... Говорих с ръководителите и на двата синдиката. Освен да защитим да има пари за хората на първа линия, трябва да мобилизираме курсантите, които не са на училище сега и имат възможност да помогнат особено на КПП-тата, за да използваме тези млади, здрави и прави момичета да помогнат на службите на МВР, които са ежедневно на пътя", добави премиерът. 

"Можем да вземем заемни пари, сигурно няма да минем без тях. Но всеки заем се връща, ще ги връщат децата ни. Защото икономиката няма да тръгне стремглаво след това. Меркел специално ме поздрави, че пръв съм се сетил да си реорганизирам индустрията", каза Борисов. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!