В България свободата на словото е толкова свободна, че трудно се сравнява с другите държави. Това заяви на пресконференция във Виена лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Аз съм печелил 13 избора досега. Каня ви на 6-ти да коментираме изборите. Всички социологически агенции на нашите политически опоненти, включително и външни, дават разлика между 4,5 до 10 % между ГЕРБ и останалите. На 5 ще го коментираме.

Смея да твърдя, че въпросът ви за свободата на медиите в България е некоректен. Защо? Най-големите медии в България се държат от големи чуждестранни компании. Най-голямата телевизия - bTV, се държи от чешкия гражданин г-н Келнер, който купи съответно нашия мобилен оператор. Другата голяма телевизия - Нова телевизия, беше закупена от една от най-големите групи "Юнайтед".

Всичките 100% чуждо участие. По никакъв начин не са свързани с нас", подчерта той, коментирайки свободата на словото в България. 

"Можете спокойно да попитате големите австрийски компании и в електроразпределението, и в строителството, десетки, стотици компании, дали работят добре в България и имат ли административни пречки и проблеми", призова Борисов.

На въпрос какво ще се случи, ако Виктор Орбан напусне ЕНП, Борисов отговори: "Аз съм от най-старите членове и моята партия ГЕРБ в ЕНП, коалиционния ми партньор СДС е в ЕНП. Със Себастиан стоим заедно един до друг на нашите срещи и не виждам нито едно основание да напуснем ЕНП или въобще през ум не ми минава. Поне на мен", допълни Борисов.