Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов дава брифинг за вчерашното заседание на КСНС и за кризите в държавата.

"Често казвам, че е хубаво да се, чете. Не знам колко от вас са чели договора за добросъседство. Хубаво е и премиерите да четат. Кирил Петков на 7 януари казва: Искаме да надградим с 5 работни групи комисиите. Това ме принуждава да извадя договора за добросъседство. не знам защо медиите не го извадиха", каза Борисов. 

"Само да започнем с първата част на договора. В него личи желанието на България и РС Македония и Албания да влязат в ЕС и НАТО. Само чета първите думички: Изхождайки от общия стремеж, дълбоко убедени в необходимостта в укрепване на сигурността и на мира, приветствайки, вярвайки, България има огромно желание да помогне на нашите съседи.

С цялото ми уважение към Петков искам да прочете член 3 на договора. Двете договарящи се страни ... ще съдействат за развитието при осъществяването на регионалните проекти, като част от процеса за създаване на единна Европа", продължи Борисов. 

"Член 4-ти, точка втора, двете страни ще съдействат за поддържане на контактите между властите и гражданите. Имайки предвид географската си близост, двете страни създават икономически, правни търговски възможности за осигуряването възможно най-широкото движение на стоки и капитал", каза още той. 

Сиреч, това, което иска да надгражда, ние вече сме надградили, подчерта Борисов. 

"Продължавам по договора, член 6-ти, двете страни ще подкрепят разширяването на туристическия обмен и разширяването на туризма. Точка 7. Двете страни ще усъвършенстват транспорта, това са магистрали, жп линии и дигитална инфраструктура, включително и в рамките на дигиталните инфраструктурни проекти. Двете страни ще се стремят към облекчаване на митническите формалности. 

Какво повече може да надградиш от това?" - попита Борисов. 

"Този абсолютно ненужен КСНС. Целта му беше Радев да се откачи ангажиментите си и да прехвърли всичко на нищо неподозиращия премиер. Но какво се случи вчера? Вчера президентът му отне всякаква възможност за маневри, след като всичките партии са подкрепили. Рамката е Северна Македония и Албания трябва да влязат в ЕС. В договора е много точно и ясно разписано и от двете страни. 

Първа цел бе да се покаже, че президентството е горната част на парламента. От там се свеждат задачите на парламента и правителството. Помните ли след КСНС да не се е изказвал премиерът", продължи лидерът на ГЕРБ 

"Пенсиите се актуализираха по наше време по закон, както бе прието в бюджета. Но в условието на КОВИД всяко гърло, човек има нужда от подкрепа, независимо колко е работил. Затова имаше мерки 60/40, вкусен обяд и така нататък. Затова казвахме на всеки човек, независимо от всичко, докато тече ковид кризата ще даваме по 50 лева. Кое е изкривяването, драги експерти? само за времето на ковид кризата, когато работят всички останали мерки. Как си позволяват да казват, че ние сме изкривили модела. Те ви излъгаха", каза още той. 

"Инфлацията в магазина е над 30% , виждате какво става със сметки за ток и газ, само чуваме за мерки, но никакви мери. За горивата не искам да говоря. Колко протести с Джи-класи и мерцедеси направихте само за няколко стотинки. А сега мълчание. Няма ли е темата в свободните медии.? А починалите са заменени с фразата "загубили битката". Вече сме дали повече жертви, отколкото на война", отбеляза Борисов.

"В  момента карантината се спасява като спасително салче на президентство, правителство и парламент, каза Борисов. Това ли е предимството на младостта. След като приятелят ти е с ковид и имаш симптоми, с какъв акъл обезглави цялата държава. Надявам се да спазят закона, това, което всеки от нас спазва. Ако не го направят, това вече е безотговорно. По нито една важна тема няма да може да се спори, да се говори. Ще се скрият зад мониторите на онлайна, след като месеци наред не взеха абсолютно никакви мерки. Пуснаха по нова година хората да се заразяват масово", изрази недоволство Борисов. 

Къде са разследващите журналисти да разследват далаверата с тестовете - попита още Борисов. 

Получавам информация, че няма да внасят нов бюджет, а ще актуализират нашия. Ние бяхме лошите, а те правят точно като нас, посочи Борисов.