Премиерът Бойко Борисов инспектира строежа на АМ "Хемус" в участъка между Белокопитово и Буховци. Той разговаря с работниците на строежа. Премиерът е придружаван от зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков.

Борисов се поинтересува подробно от работата на багерите и къртачите. Отново шофирайки своя джип, той обясняваше колко е важно да се завърши магистралата.

Пошегува се, че теренът е труден, затова и не води със себе си регионалния министър Петя Аврамова, а взима Нанков.

1234 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, има нови жертви БЛИЦ TV

"А за мен не ви е жал. Аз имам нужда малко да потичам", каза шеговито на свой ред зам.-министърът, който навигираше премиера накъде да кара.

Нанков отбеляза, че от есента се започва с реално строителство отсечката Ловеч-Плевен. Зам.-министърът посочи, че по магистралата работят много мюсюлмани, които ще бъдат пуснати за Рамазана. 

Премиерът спря колата си, за да поговори с шофьор на камион. "Слагай си маската", каза му той и допълни към Нанков: "Топло им е в кабината, затова не слагат маски. А маските са задължителни". 

"Нанков, трябва да снимаме това, за да го показваме на децата и внуците си. А твоите направо ще се чудят как е могло да не е било", каза още Борисов.

"Прави ли ти впечатление, по тези лотове, където ходим, колко нови машини има. Това са хиляди кредитни линии", отбеляза Борисов.   

Пред журналисти премиерът заяви, че по участъците на автомагистралите у нас работят хиляди строители. На въпрос дали всички нива на медици у нас са осигурени с предпазни средства, той заяви, че абсолютно всички са обезопасени.

"И пожарникарите, и сестрите, и работниците - всяка една професия си върви с рисковете. Радвам се, че колегите от МВР и прокуратурата се справиха с престъпниците по Слави Ангелов", коментира премиерът. 

Борисов направи коментар и за извънредното положение. По думите му би искал да отпадне, но да останат правомощията на здравния министър, който да дава заповеди, като например за задължението на маските.

Ген. Мутафчийски обяви кога отварят парковете и при какви условия БЛИЦ TV

"Ако така продължи, съм възложил, може би от понеделник, вторник, да се направи вход-изход на парковете, с доброволци, които да не позволяват струпване.

Възложил съм да ми направят анализ, ако едно семейство се премести на вилата си или в малко хотелче, къща за гости, така изолирани, както са в Шумен, например, да се изолира в друго място за петък, събота и неделя", коментира премиерът.

"На всеки му омръзва, вече 40 дена. Извънредното положение не ни дава някакви правомощия. Това са глупости за следенето на граждани", отбеляза още той.

По думите му трябва с много разговори и с тренировка да се провери дали може да се отворят парковете, но при условие, че пак всички се пазят взаимно.

Той отбеляза, че у нас много навреме са взети мерки срещу разпространение на заразата.

"Реално в България движението не е забранено в градовете, не е ограничено. В другите държави е забранено излизането, има вечерен час. В България няма", отбеляза премиерът.

"Въпросът е да се запазим здрави и живи. И това го правим. Съседите ни огледайте!", заяви Борисов.

"За всеки миг сме готови да облекчим за всеки това, което може. Но за това трябва масово да си партнираме. Да не става като с пазарите миналия петък", заяви още той. 

"Засега изглеждаме изолиран остров, но надникнете при тези, които са на апаратно дишане. Виждате, в другите държави - по 200-300-500, хиляди на ден умират. Ние успяхме навреме да ограничим нещата", заяви Борисов.

БЛИЦ припомня, че по-рано днес ген. Мутафчийски пък обяви кога и при какви условия може да бъдат отворени парковете у нас.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!