Ние още нямаме нищо писмено от страна на Турция, но факт е, че от 200 бежанци, които сме върнали имаме 200 отказа. Това заяви пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов, във връзка с информацията, че Турция е прекратила едностранно споразумението за реадмисия, заради отказа на страната ни да участва в общ Черноморски фронт срещу Русия, предаде „Фокус” .
„Това ни тревожи, ще намерим всички дипломатически възможности да разговаряме с колегите, за да разберем дали това е случайно, временно или има някакъв друг проблем”, посочи Борисов. „България е един от най-лоялните и най-точните членове на ЕС. Знаете, че имаме българо-американска база. Има и американски войници, и наши. Непрекъснато провеждаме учения, вие самите сте присъствали на тях. Непрекъснато идват самолети, тренират – ние сме направили всичко, което като членове на НАТО трябва да направим”, допълни той.

По думите му дори във времена на криза правителството е ревизирало политиката си, за да увеличи парите за въоръжаване на армията. „Помните как нашите реактори от „Белене” заминаха за НАТО-вска Турция. Нито един мой съсед или колега не се намеси в моя защита, когато президента Путин, в присъствието на Ердоган в Анкара, ми размаха пръст, че България е загубила всичко”, каза още премиерът. По думите му България няма как да бъде нападната от страна на Русия. „Те имат друг тип действия на територията на България и те са преди всичко икономически, но с ракети и танкове съм убеден, че нямат такива идеи. Ние имаме много общо – религията, културата и други”, каза още Борисов.