“Конкурсът “Кмет на годината” дава възможност на българския кмет да се изяви чрез идеи, проекти и инициативи, които е правил през годината. Идеята е повече да се говори за българските градове и какво се случва в тях.

Целим чрез платформата „kmetnagodinata.bg“ да се показват добрите практики на кметовете."

Това коментира пред програма “Христо Ботев” организаторът на конкурса “Кмет на годината” и собственик на сайта Kmeta.bg и вестник КMETA.bg Боян Томов – медии, които достигат и отразяват работата на всички общини в страната.

За 9-а поредна година конкурсът дава възможност на хиляди граждани да направят своя избор на платформата „kmetnagodinata.bg“ в 7 категории. Стари и нови кметове отново ще премерят сили и ще сверят часовниците си с приоритетите на гражданите.

13 октомври е последният ден за гласуване в националния конкурс „Кмет на годината“. Всеки, който не е дал вота си, може да го направи до края на днешния ден на платформата kmetnagodinata.bg.

“В надпреварата може да се гласува за 261 общини, тъй като в 4 общини тази година имаше извънредни избори. Хората може да гласуват, както за техния град, така и за друго населено място, което са посетили и ги е впечатлило”, обясни Боян Томов.

“Всеки успех е продиктуван от начина, по който работиш – дали го правиш със сърце и с душа, или заради друго. Много е важно всеки градоначалник да бъде близо до жителите на населеното място, което управлява”, смята организаторът на конкурса.

“Първият “Кмет на годината” беше част от едно общо събрание на Националното сдружение на общините. Тогава наградихме няколко общини и малките общини ни обвиниха, че ги забравяме. Поучихме се от тази грешка и сега даваме възможност да се гласува за малка, средна и голяма община.

От две години за съжаление нямаме присъствена церемония, а само телевизионна продукция, но се надявам, че през 2022 г., когато е 10-ата церемония на конкурса, да можем да споделим емоциите на живо с много хора”, коментира Боян Томов.

Според него конкурсът провокира градоначалниците да бъдат по-активни, а ако в дадена категория, нямаш нито една номиация, значи имаш някакъв проблем.

Боян Томов смята, че кметското кресло се печели от човек, който работи ръка за ръка със съгражданите си и има енергия и хъс за развитие и промяна. “Тези, които в един момент вече не са кметове, остават да живеят в населеното място, което са управлявали, и трябва да са се постарали да направият добри неща. Това трябва да го наблюдаваме и в политиката на национално ниво”, допълни той.

“Местната власт работи трудно, защото от 20-30 години се говори за децентрализация и по-малка намеса, но имаме доказателства за общини – и в малка, средна и голяма община, че ако имаш желание, добър екип и идеи, можеш да реализираш проекти, с които гражданите да се доволни.

Един човек, който може да спечели, печели благодарение на съгражданите си и гостите на града”, посочи още организаторът на конкурса.

“Аз и моят екип се гордеем с това, че доста кметове в различни мероприятия изтъкват, че са получавали награда “Кмет на годината”. Винаги съм искал на национално ниво общините да бъда по-активни, те са активни на регионално ниво.

Трябва да говорим на национално ниво за развитието на градовете, за проблемите им, за децентрализацията. Има много важни проблеми, които не могат да се коментират на регионално ниво, те трябва да излязат на национално”, каза още Боян Томов, като отвори и тема за размисъл.

Източник: kmeta.bg.