Финалният вариант е, че само ще трябва да бъдат надградени софтуерите на бензиностанциите, с които докладват данните на НАП. Това каза пред bTV министърът на електронното управление Божидар Божанов по повод механизма за ползване на отстъпка от цената на горивата.  

Той посочи, че шофьорът е достатъчно да представи талона на автомобила, за получи отстъпката. „Талонът е достатъчен е, защото така става ясно дали автомобилът е личен или фирмен“, уточни Божанов.

„Такива малки промени мисля, че стават достатъчно бързо“, каза то относно това дали ще се забави въвеждането на тази антикризисна мярка.

По отношение на атаката срещу „Български пощи“ министърът каза, че системата има антивирусен софтуер, въпросът е дали той е бил инсталиран. Божанов каза, че има съмнение за това.

„По-важни са резервните копия, бекъпите, които също са били криптирани от вируса, защото не са поддържани“, обясни той. Засегната е цялата дейност на „Български пощи“, поради което тя се възстановява и в момента. „Бавно е възстановяването, но почти всичко вече работи“, каза министърът и посочи, че спрямо периода преди атаката пощите вече са по-защитени.

„Атаката срещу МОН е била отказ от услуга, която се опитва да свали сайта. Тя е неуспешна. Имало е завишен трафик“, обясни Божанов.

На въпроса дали са зачестили кибер атаките след началото на войната в Украйна, той отговори положително. По думите му, у нас те са се засилили в последния месец.

Божанов уточни, че технически е почти невъзможно да се докаже кой стои зад една хакерска атака, но редица фактори сочат, че те идват от Русия. Може да са хора, платени от правителството, а може и някой да ги прави „подтикнат от патриотичен дълг“. „Най-вероятно е в Русия. Какво точно е в Русия не е съвсем ясно“, каза той.

Министърът увери, че има система за мониторинг. При една хакерска атака е важно да се реагира бързо - компютрите, да се спрат бекъпите. Това не е направено с пощите, например.

Божанов изтъкна, че е много лесно да се манипулират социалните мрежи, за да препоръчват фалшиви новини на потребителите. Дори на него във Фейсбук му излязла новина, „очевидно фалшива“, че Путин е умрял много отдавна и сега виждаме негов двойник.

По отношение на изборния процес в България той каза: „Ще имаме дискусия с коалиционните партньори относно машинното гласуване, но ние смятаме, че той е добър метод за предотвратяване на злоупотреби в избирателния процеса“

„Коалиционното споразумение работи, в нашия сектор спазваме стриктно това, което е записано там“, допълни той и заяви, че „Демократична България“ е за програма за управление.