Историкът Божидар Димитров е на 70 г., роден е в Созопол. Бил е член на БКП и БСП, но през 2009 г. стана мажоритарен депутат от ГЕРБ от Бургаския избирателен район. Впоследствие бе министър без портфейл, отговарящ за българите в чужбина, в първото правителство на Бойко Борисов. В момента е директор на Националния исторически музей (НИМ).

- Как разчитате вота българите, които избраха Румен Радев за държавен глава? А ГЕРБ за първи път загуби избори.
- ГЕРБ не е загубила избори. Напротив, те бяха превърнати от Бойко Борисов в партийни избори и той спечели 1 256 000 гласа. Никога, дори и в най-златните си години ГЕРБ не е имала повече от 1 100 000 гласа. Тези 1 256 000 гласа обаче не стигнаха при един мажоритарен избор за президент на страната.

- През 2011 г. Росен Плевнелиев на втори тур помня, че спечели над 1 600 000 гласа. А на първи тур сега партийният вот за ГЕРБ беше около 800 000 гласа...
- Не само първи тур, но и двата вота станаха партийни – но само за ГЕРБ.

- А защо казвате, че не са загубили при положение, че те загубиха и първия, и втория тур?
- Аз не знам дали въобще са искали да спечелят, там е цялата работа. Имам едни такива съмнения. Това поражение е за президент – държавна позиция, която няма никаква власт в България. И си мисля дали Бойко Борисов не е искал да използва едно поражение за разчистване на сметки с Реформаторския блок и с други „съюзници“.

- Т.е. Вие не виждате залез на ГЕРБ и на Бойко Борисов, както прогнозират някои?
- А Вие виждате ли с 1 256 000 гласа? За какъв залез си говорим?

- Как разчитате процесите в БСП? Корнелия Нинова като че ли направи чудеса за тези шест месеца, откакто е лидер.
- Какво имате предвид под „чудеса“?

- Успя да пребори ГЕРБ на изборите. Вдигна партията, която при Михаил Миков беше доста замряла.
- Тя и сега е замряла. Аз не виждам да е спечелила президентските избори. Много хора, свързани с нейната партия, я предупредиха да не се хвали толкова, тъй като една голяма част от вота не беше за БСП, а беше за личността Радев. Нима онези 63% от патриотите, които гласуваха за Радев, ще гласуват за БСП при едни парламентарни избори? Или онези 350 000 гласа на ДПС ще отидат отново за БСП? Няма да отидат. Или онези 30% от реформаторите, които бяха за Радев, нима ще гласуват за БСП на следващите парламентарни избори?

- Според Вас при БСП няма видим растеж?
- Няма, разбира се, и не би могло да има. Това може да стане само след много сериозни реформи в партията. Тя се е обявила за лява партия, т.е. за партия, която трябва да се грижи за интересите на бедните хора и на хората на наемния труд, а в ръководството й са милионер до милионер. Очевидно е, че така не става. Не можем да очакваме, че хора, които са крупни работодатели, биха могли да работят в интерес на своите наемни работници.

- Нинова направи заявка, че ще подмладява партията, ще променя и устава.
- Да го направи! Когато го направи, ще видим. Аз се чудя как би изгонила примерно Димитър Дъбов. Просто не знам как ще стане.

- Той в момента не е в Изпълнителното бюро.
- Не знам къде е, но аз го давам като пример. Има и други като него.

- Виждате ли вероятност България да излезе от настоящата геополитическа орбита с избора на Румен Радев?
- Не, аз вече казах, че българският президент няма абсолютно никакви функции и Радев не би могъл да ни вкара или изкара, от която и да е геополитическа орбита. Би могъл само да каже само нещо важно по въпроса, някоя своя мъдра мисъл, но не бих го и посъветвал да го прави.

- Не виждате ли такива проруски тенденции - примерно ако БСП спечели парламентарните избори?
- С какво ще ги спечели? С какво ще привлече хората? Ще вдигне заплатите ли, или ще намали данъците? Какво прави една лява партия, като дойде на власт. Как го виждате това? Румен Овчаров да се самообложи с тежки данъци – това няма да стане.

- Какво ни очаква, ако все пак отидем в проруска орбита?
- Защо трябва да разсъждавам върху идеи, които няма как да се случат. И какво значи проруска орбита? С държава, която се намира на 200 мили от Варна и Бургас, очевидно трябва да се развиват добри отношения. Да се търгува, да се обменят стоки, капитали. Но това не е проруска орбита. Това трябва да го правим с всички 220 държави, които съществуват по света.

- Говоря чисто политически. Примерно много политици у нас искат да паднат санкциите срещу Русия.
- Разбира се, за какво да стоят? За какво да стоят, когато ние губим, а не губи Русия? Това е повече от ясно. Айде кажете ми какво губи Русия. Нищо!

- Санкциите по принцип са спрямо техни олигарси и някои политици.
- Точно така е. А за нас – на стоки, на наши основни производства, които не можем да продаваме в Русия. Или първо ги продаваме на едни арменски търговци. А те, понеже Армения няма санкции, ги продават на Русия.

- За кои политически проекти виждате шанс за пробив на следващите избори?
- Вие казвате „политически проекти“. Т.е. не става дума за нормална партия, а за политически проект, т.е. за нещо измислено, което трябва да излъже част от българския народ да го вкара в парламента. Аз не бих гласувал за никой политически проект и не бих се радвал, ако се е появил такъв.

- Говоря за Марешки, за новия проект на Радан Кънев, за националистите, които се обединяват по нов начин.
- Марешки все още няма нов политически проект. Партия „Воля“? Нека я направи, доколкото знам, още не я е направил. На Радан Кънев не знам какви са идеите му, горкия. Психическото здраве в България е поставено на лоши основи. Много хора не се лекуват, говорят по улици, площади, а някои и по телевизии. А някои като Радан Кънев правят и партии.

- А националистите? Те имат много сериозен резултат на президентските избори.
- Е, те не са националисти, те са просто патриоти. Защото националисти са и турските партии, никой не се сеща в България. Обявяват за националисти само българските партии, а трите турски партии какви са? Националистически!

- Говоря за хората около Красимир Каракачанов, Волен Сидеров и Валери Симеонов.
- Мисля, че имат определени шансове, но и те са хора, и те правят грешки. Например, според мен е грешка, че въпреки солидния си успех отказаха каквито и да е места в изпълнителната власт при правителството на Борисов. Това беше голяма глупост. Една партия се развива с участието си във властта. Не само централната, но и местната.

Интервю на Лъчезар Лисицов, Флагман