Лидерите на ГЕРБ и на ПП-ДБ са подложени на "зверски натиск отвън" за съставяне на правителство с втория мандат. 

Евроатлантическите ни партньори изобщо не се вълнували от факта, че "ротационното управление" не се приема от електоратите на двете политически сили, които бяха най-яростните противници в предизборната кампания.

 В Брюксел и във Вашингтон искали на всяка цена да видят ПП в управлението, да се промени Конституцията в частта за съдебната система и да се приемат законопроектите на Крум Зарков по механизма за разследване на главния прокурор, наречени от Борисов "крумовите закони".

От Брюксел натискали също така за бърза смяна на главния прокурор с "по-подходящ" с цел основно прочистване на БГ-елита по румънски модел.

Върху Мария Габриел се оказвало изключително масирано въздействие от европейските лидери да приема безпрекословно всички идеи и искания на ПП за общо управление, казаха дипломатически източници пред медията ни.

На Габриел се наложило да слуша дори заканителна тирада от френския президент Емануел Макрон, който оценил Кирил Петков и Асен Василев като "политическите ангели на България", разказаха участници в преговорния екип, цитирани от Епицентър.бг.

Борисов пък бил заплашен с нов "Магнитски", със спиране на европарите и всякакъв вид европейски санкции, ако не влезе в управляващ съюз с ПП и не се осигури мнозинство за промяна на Конституцията.

Лидерът на ГЕРБ фактически се оказва в тежко менгеме - от една страна заплахи от Брюксел, от друга - бунт в партията му заради съглашателството с ПП.

Затова Борисов наредил на депутатите си да се снишат и да не се месят в реденето на кабинета. Поискал трима министри, но Кирил Петков и Асен Василев категорично му отказали.
В същото време бащата на Кирил Петков си пробутвал протежета в кабинета като Кирил Вътев, когото гласят за земеделски министър.

На недоволните в ГЕРБ депутати, които се заканват да не гласуват правителство с ПП, Борисов отговарял - има още 240 партии, напускате ГЕРБ и отивате, където искате!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук