Тежки санкции очакват страната ни, ако откаже да приложи Истанбулската конвенция. Това предупредиха от Европейския парламент. Както БЛИЦ съобщи, Съветът на ЕС съобщи на 1-ви юни, че е приел решение за присъединяването на ЕС към Конвенцията, въпреки недоволството на няколко държави, сред които и България.

Според експерти всички документи, одобрени от Съвета на Европейския съюз, автоматично влизат в законодателствата на държавите-членки, дори да са определени като противоконституционни в съответната страна.

Всичко това се случва, въпреки, че Конституционният съд обяви част от текстовете ѝ за противоречащи на българския основния закон, тъй като "Конвенцията е вътрешно противоречива, размива границата между мъжкия и женски пол и въвежда несъвместим с Конституцията трети, социален пол".

Евродепутатите неколкоратно призоваха България, Чехия, Унгария, Латвия, Литва и Словакия да ратифицират Конвенцията незабавно. Който откаже - започва изнудването със спирането на парите от Брюксел.

Фон дер Лайен спира милиарди за Унгария, иска незабавни ЛГБТ реформи 

Понастоящем Европейската комисия спира близо 28 млрд. евро от фондовете на ЕС за Унгария докато правителството не изпълни условията, свързани с  правата на ЛГБТ и позицията на Орбан за Украйна.

Не само това, ами само преди дни евродепутатите гласуваха в подкрепа на резолюция, която призовава за отнемане на председателството на Унгария на Съвета на ЕС през втората половина на 2024 г заради "правата на ЛГБТ общността".

Междувременно наши соросоиди обясниха защо трябва да признаем джендърите

Адвокати по наказателно право обаче обясниха, че конвенцията е смесен международен договор, който няма да подмени нашите закони, но ще съдейства да се преодолеят редица недостатъци, свързани с превенция и защита на домашното насилие.

Истанбулската конвенция урежда съдебно сътрудничество по наказателни дела в рамките на Съюза, казват адвокати. Най-вече в частта с осигуряване на убежището на жертвата и забрана за връщане на насилника в съответна страна.

„Да речем, че съпруг счупи ръката на съпругата си, заради това, че не е доволен от изпълнението на нейните домакински задължения - тук сме изправени пред "джендър" базирано насилие, т.е. насилие основано на пола и социалната му роля. В тези случай, за да бъде образувано наказателно дело, е необходимо жертвата да подаде сигнал до Прокуратурата”, разказва Силвия Петкова, адвокат по наказателно право.

Именно определението за "пол" в документа стана причина за серия от протести у нас против конвенцията, предаде NOVA.

„Написаното се опитва да прокара път, да отвори една вратичка за разграждане, завземане на концепцията за пол от биологичен към социален спектър. Всичко това, което отвори кутията на Пандора в редица западни държави за едни законови промени, които в крайна сметка водят до легалната смяна на пола - нещо, което ВКС отхвърли в България преди няколко месеца", коментира политическият анализатор Кристиян Шкварек.

Силвия Петкова допълни още, че т.нар. "джендър" идеология е „свързана по-скоро с насърчаване на равенството между половете, което всъщност стои и в основата на защитата от домашното насилие”.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук