Съветът на ЕС съобщи, че е приел решение за присъединяването на ЕС към Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието над жени и домашното насилие (Истанбулската конвенция), предаде БТА.

"Присъединяването на ЕС към конвенцията е част от усилията за постигане на равенство между жените и мъжете", се посочва в съобщението, като услужливо се изпускат правните текстове за "джендърите" и въвеждането на "социален пол".

България обаче засега няма да я ратифицира, тъй като Конституционният съд вече обяви част от текстовете ѝ за противоречащи на българския основния закон. Решението беше взето с осем на четири гласа.

Според мнозинството Конвенцията е вътрешно противоречива, размива границата между мъжкия и женски пол и въвежда несъвместим с Конституцията трети, социален пол.

БЛИЦ припомня, че към днешна дата конвенцията е подписана от всички държави в ЕС и е ратифицирана от 21 от тях. Само България, Латвия, Литва, Словакия, Унгария и Чехия все още не са ратифицирали конвенцията.

Това не попречи на останалите държави да я приемат с квалифицирано мнозинство като летигимна за целия Европейски съюз.

Какво се променя за ЕС: съюзът ще трябва да прилага разпоредбите по отношение на институциите и държавната администрация, както и по отношение на правното сътрудничество между страните по въпросите, които засягат наказателни дела, търсене на убежище и забрана за екстрадиране.

Присъединяването на ЕС към Истанбулската конвенция не освобождава държавите членки от националната ѝ ратификация, припомниха през февруари евродепутатите и призоваха останалите шест държави — България, Чехия, Унгария, Латвия, Литва и Словакия — да ратифицират Конвенцията незабавно.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук