Тази сутрин малко преди 11 часа Сметната палата публикува доклад. Той е одитен и е в резултат на изричното искане на парламентарната група на БСП за извършване на одит на „Автомагистрали“.

Това заяви на извънреден брифинг икономистът от левицата Румен Гечев.

"Сметната палата доказва, че е нарушен законът за обществените поръчки, тъй като възложителите от АПИ са се опитали да финтират закона за обществените поръчки, като сключват договори с „Автомагистрали", която е държавна фирма“, добави той.

"В доклада категорично се доказва, че на АПИ й е било пределно ясно, че "Автомагистрали" няма капацитет да изпълни договорите си", каза той. 

 "АПИ е знаело, че "Автомагистрали" никога не е имала, няма и никога няма да има потенциал да изпълнява огромни поръчки. Т.е. още в самото начало тук е имало някаква организирана група. Така се преразпределят средства в други направления", обяснява икономистът. 

„Фирма, която няма нито една автополагаща машина, да поема договори за изграждане на автомагистрали, противоречи на здравия разум“, добавя той.

„Изведнъж им се възлагат 4 млрд. и половина, а те ги предотстъпват приятелски на няколко фирми, които очевидно са близки до властта“, каза Гечев.