В изявлението си депутатът нападна лидера на БСП Корнелия Нинова и партията за три назначения в системата на горите. Не за първи път Дунчев смесва лъжи и полуистини, за да прави уж грандиозни „разкрития“ за назначение и експертиза.
 
Трите имена, които ползва като повод:
 
1.Петър Петров – назначен за член на УС на Югозападно държавно предприятие на 1.06.2021 от министъра на земеделието Бозуков в служебния кабинет на президента Румен Радев, а не от сегашното правителство или Корнелия Нинова.
 
2.Альоша Даков е назначен в Югоизточно държавно предприятие последователно за старши експерт на 13.10.2021 и заместник директор на 10.12.2021 г. от министъра на земеделието Бозуков в служебния кабинет на президента Румен Радев, а не от сегашното правителство или Корнелия Нинова. Той е инженер лесовъд и работи като лесничей от 2004 година насам.
 
3. Ивайло Йорданов – назначен за член на УС на Североизточното държавно предприятие от 10.01.2022 година. Йорданов е бил член на същата длъжност в периода 2013-2014 година, а е бил общински съветник от БСП до 2009 година. Назначен е от сегашното правителство.
 
От изброените само един е назначен от сегашния кабинет и то на пост, който е заемал преди. Самият Дунчев е директор на Агенцията по горите от 20.05 до 3.12.2021 година. Следва да познава кадрите, с които е работил и които са назначавани заедно с него в една и съща система от един и същи министър. Фактите показват доколко адекватно е твърдението му за „инсталирането на политически функционери“ и „хора  с нулев лесовъдски опит“.
 
Преди да продължи с дейността си Дунчев следва да отговори на следните въпроси:
 
Кого обслужва с подобна политика на откровени манипулации и атаки срещу правителството?
 
Опозиционен депутат ли е или част от управляващото мнозинство?