Депутатите не можаха да се съберат за начало на заседанието днес след три опита. Едва 107 депутати се регистрираха при първия опит, което е далеч под необходимия кворум от 121 народни представители.
Причините за вялото присъствие се предполага, че са няколко. Едната е късният мач на „Лудогорец” за Шампионската лига снощи, загубен от ПСЖ с 1:3, пише flagman.bg.

Втората е кандидатурата на Кристалина Георгиева за генсек на ООН за сметка на Ирина Бокова, което ядоса червените. Депутатите от БСП тази сутрин не бяха в залата с малки изключения.

Даже се чуха подвиквания от залата - „нека дойде Кристалина Георгиева да осигури кворум”. Дали си заслужава заради една кандидатура, било то и достойна, да се спира работата на останалите институции, тъй като не се регистрираха народни представители от БСП и ДПС, които бяха в залата. Това заяви пред медиите в парламента неговият зам.-председател, депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев, предаде БГНЕС.

Предизборната кампания до голяма степен вече започна и някои от лидерите като Радан Кънев и Цветан Цветанов обикалят по страната. 

Председателстващият днес Димитър Главчев даде 15 минути почивка за събиране на кворум. Титулярният председател Цецка Цачева отсъства през последните две седмици, след като стана ясно, че е претърпяла тежък битов инцидент и счупване на крака.

Последваха нови два опита за регистрация, но и те се провалиха, като за това помогнаха и от ДПС, които също направиха бойкот. Те са недоволни, че в програмата тази седмица ще се гледа законопроекта на ПФ за забрана на бурките. 

Алиосман Имамов от ДПС обаче отрече причина за бойкота да е тази. Той изтъкна, че отговорността за кворума е на управляващото мнозинство и че явно то се разпада. Имамов заяви, че от ГЕРБ организирали друго мероприятие по време на заседанието на парламента, което не било редно. 

Последният решителен опит за събиране на кворума бе в 09,30 ч., но тогава се събраха само 115 депутати.
Така Димитър Главчев обяви, че заседание днес няма да има и че то се отлага за утре.