БСП препотвърди досегашния формат на коалиция от партии "БСП за България".

Освен  БСП, в коалицията участват партиите Политически клуб "Екогласност",  Комунистическа партия на България, "Нова зора" и Политически клуб "Тракия".

Коалицията ще участва в парламентарните избори с общи листи, в президентските - с общи кандидати за президент и вицепрезидент на Република България, както и с общи листи за общински съветници и кметове и за членове на Европейския парламент.

В коалиционния договор се подчертава, че участниците в коалицията се ангажират с общите позиции, единните действия и споделена отговорност по цялостната дейност на коалицията в законодателната, изпълнителната и местната власт.

Коалицията е отворена за сътрудничество и взаимодействия с други партии, сдружения на гражданското общество и неправителствени организации, посочват още коалиционните партньори.

Партньорите от "БСП за България" ще сключат и споразумение за подкрепа, взаимодействие и сътрудничество с други партии и граждански сдружения. Партиите и сдруженията ще работят за предизборното мобилизиране на своите членове и симпатизанти и участие на изборите за 45-то Народно събрание.

"В тази тежка за България ситуация както в здравен, така и в социално-икономически план, сме длъжни да предложим на обществото и реализираме програма за излизане от кризата и прекратяване на пагубното управление на ГЕРБ. Страната се нуждае от радикална промяна, която да прекрати разрухата и хаоса във всяка сфера на обществено-политическия живот", категорични са коалиционните партньори от "БСП за България" в споразумението предложено на партиите и сдруженията извън коалицията.

Общата координация на действията ще се осъществява от Националния предизборен щаб на Българската социалистическа партия и щабовете по места.