БСП с призив към Радев да изчака с третия мандат

Ние смятаме първо да насърчим и очакваме президентът Радев да направи още един кръг консултации преди връчването на третия мандат, смята Кристиан Вигенин

Ние смятаме първо да насърчим и очакваме президентът Радев да направи още един кръг консултации преди връчването на третия мандат.

Един допълнителен опит за диалог би бил важен. Оттам нататък ще очакваме неговото решение на кого би връчил третия мандат в контекста, който описах.

Ако бъде връчен на нас, ние имаме готовност да проведем разговор, да предложим отново нашата идея за начина, по който може да бъде сформирано правителство в този парламент. Нашият подход е единственият работещ. Ще направим усилие при всички случаи, нямаме намерение предварително да се предаваме.

Това заяви евродепутатът Кристиан Вигенин по отношение на връчването на третия мандат за съставяне на правителство в рамките на 50-ото Народно събрание.

Вигенин уточни, че БСП предлага експертно правителство.

„Става дума за правителство, в което не участват политически лица, не участват политически лидери, с договорена по възможност всички политически формации в парламента програма с ясни 5 – 6 приоритета, които трябва да реализира и с определен срок на действие", каза той.

Според него първата политическа сила – ГЕРБ, не е имала желание да направи правителство. „Втората, бивша трета – „Продължаваме промяната – Демократична България", също не можа да направи правителство, а видимо нямаше и желание, особено в част от тази коалиция.

Видими станаха противоречията вътре между ПП и ДБ по въпроса за правителство. Това беше един опит по-скоро да стигнат до този финал с по-малко персонални и политически загуби. Не мисля, че имаха намерение сериозно да създават правителство, обявиха се и те за избори", добави евродепутатът и посочи, че в ДПС се решават други въпроси и не е приоритет за тях да създават правителство.

Седмата група – „Величие", добави Вигенин, вече се разпадна.

„И в този контекст като теглим чертата, перспективата да се случи правителство в този парламент изглежда все по-трудно постижима. Но да кажем, че нищо не е приключило, докато нищо не приключи. Така че ние подхождаме по този начин. Друг е въпросът дали следващото Народно събрание ще е по-добро от това", каза още той.