Старите проблеми, такива каквито бяха през 2017 г. остават и днес. Това каза депутатът Крум Зарков на извънреден брифинг на БСП за евродокладите за спазването на върховенството на закона в държавите-членки.

Докладът на ЕК: България стартира разследвания срещу знакови фигури

"Поне от 4 години насам тежките критики, отправени в доклада на комисията, са издигани няколко пъти от БСП включително във вотове на недовиерие по отношение на пълния провал в борбата за корупцията. За тези години нито един проблем не е решен, появиха се и няколко нови, които са обект на внимание на най-високо ниво в ЕС", заяви депутатът. 

"Старите проблеми, такива каквито бяха през 2017 г. остават и днес. И тогава се говореше за прекомерна власт на главния прокурор и липса на механизъм за контрол над актовете му, липса на възможност за наказанието му. И тогава имаше спорове за начина на конструиране на ВСС - и това е налице сега", допълни той. 

Зарков уточни, че затова хората са на площада и има пълна деградация на законодателния процес.

"Докладът не е изненада за нас, ние многократно сме подчертавали тези проблеми. Време е да разберем и комисията трябва да се престраши да каже, че липсва каквато и да е индикация за желание на промени в каквато и да е посока. Докладът не споменава наличието на такава воля", каза още той.