В БСП са доволни от избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Бившият външен министър, а сега депутат Кристиан Вигенин изрази позицията на партията на бившите комунисти.
„За нас тази промяна не само няма да бъде негативна, а може да се окаже и положителна и да имаме един по-различен тип отношения – по-позитивни, с по-малко напрежение, с повече сътрудничество в глобален план, за да могат да се решават големите проблеми на света, които няма как да бъдат решени без едно по-активно сътрудничество между САЩ и Русия. Тук бих добавил и Китай”, заяви Вигенин пред журналисти в парламента.

Той добави: „Ние уважаваме избора на американския народ. Както в САЩ, така и в България, така и в немалко други страни в последните години предимство получиха хора, които до момента не са участвали в политиката. Хората са уморени от статуквото, от политиката такава, каквато е, и дадоха шанс на хора, които ще донесат промяна - както в САЩ, така и в България на първи тур, вероятно тази тенденция ще се затвърди и на втория тур (на президентските избори у нас – б.а.)."

Според Вигенин отношенията между САЩ и България не би следвало да се променят в негативна посока, защото те били на такъв етап, на който промяната в ръководството било в България, било в Съединените щати не би следвало да се отрази негативно: „Ние имаме дългосрочни стратегически отношения и те не зависят от това кой е ръководител на държавата”.

„Предстои да видим какви ще са първите стъпки на Доналд Тръмп в международен план. Той направи някои заявки в предизборната кампания, които, ако бъдат реализирани, ще доведат до намаляване на напрежението в глобален план, до един по-активен диалог между Съединените щати и Руската федерация. Косвеният ефект от това ще бъде успокояване на ситуацията и в Европейския съюз, и тук в България, защото колкото по-силна е конфронтацията между САЩ и Руската федерация, толкова по-силни са страничните ефекти в България”, коментира още червеният народен представител.

Вигенин обаче подчерта, че външната политика на САЩ по принцип не се промяна рязко и бързо.
„Първите реакции на финансовите пазари бяха негативни, защото за тях Доналд Тръмп е непредвидим на този етап. Предстои да видим какви ще бъдат неговите първи стъпки, неговия екип. Но подчертавам – притеснения за България няма”, заяви Кристиан Вигенин.

Той добави, че за някои изборът на Тръмп е пробив в негативен план, тъй като човек без опит влиза на това ниво в политиката. Според Вигенин обаче това са сигнали, че има недоволство от системата и статуквото, което важи и за България.

„Това са сигнали, които трябва да разберем. Ако не се съобразим, ще видим негативно развитие и в бъдеще”, заяви още червеният депутат.