"Проведохме едно изключително важно заседание на Националния съвет на БСП с оглед на предстоящите парламентарни избори с няколко важни решения", съобщи на брифинг изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров веднага след самото заседание.

БСП ще се яви на предстоящите парламентарни избори в коалиционен формат. Ръководството на партията получи мандат да продължи коалиционните преговори,  в това число и за име на коалицията, за начин по който тя да бъде сформирана, както и да завърши цялата тази процедура.

Националният съвет прие и критериите за издигане на кандидатите за народни представители. До 6 септември трябва да приключат номинационните заседания на общинските конференции, а до 8 септември областните съвети на партията - да подредят листите. Те ще бъдат окончателно утвърдени от Националният съвет, както е по устава на БСП.

Националният съвет даде мандат на изпълняващия функциите председател на БСП да подпише коалиционното споразумение, както да подпише и да подаде в ЦИК, в съответните районни избирателни комисии документите за регистрация на БСП, както и листите с кандидатите за народни представители.

Съгласно свое решение от предишното заседание на Националния съвет, БСП стартира и партийната амнистия и реабилитация на незаслужено наказани хора. Националният съвет гласува и за преразглеждане на наказанията в партията и тяхната частична отмяна.

"Имаше много интриги и спекулации, че днес ще бъдат изключени хора, ще се налагат мерки за партийно въздействие, това за втори път се случва между другото. Втори път ще го опровергая. Такъв дебат все пак беше проведен по желание на членове на НС", каза още Атанас Зафиров.

В резултат на този дебат Националният съвет прие решение, с което осъжда  открития саботаж на решенията на НС от страна на членове на националното ръководство. Той възложи на Изпълнителното бюро на БСП да разгледа възможността за налагане на такива мерки по член 12 в БСП.

На следващо заседание на Националния съвет Изпълнителното бюро трябва да докладва по този въпрос, но задължително в присъствието на тези хора.

"Разгледахме и някои организационни въпроси. Днешното заседание премина в изключително конструктивен, спокоен дух. И всички решения бяха взимани с пълно единодушие. Ако не ме лъже паметта, последното решение беше с един глас "въздържал се", обобщи резултатите от днешното заседание Атанас Зафиров.