БСП сезира европейските посланици за влошаване на демокрацията в България. Писмото е изпратено до ръководителите на дипломатическите мисии на всички страни-членки на Европейския съюз. В следващите седмици ще бъдат сезирани и международните и регионални европейски организации за недемократичните действия на управляващите формации у нас и техните лидери.

Левицата е изпратила писмо до посланиците на страните-членки на Европейския съюз, в което изразява несъгласие с развитието на политическите процеси в България, и отдалечаването на страната от основните изисквания за европейската демокрация.

"В България се наблюдава авторитарно, антидемократично управление на парламентарно и правителствено ниво. За първи път в демократичната история на България на опозицията не е дадена възможност да оглави нито една постоянна комисия. Правилникът на Народното събрание и законодателният процес у нас се нарушават системно", пише в писмото до европейските посланици.

В него БСП обръща внимание и на начина, по който ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС разпределят позициите в независимите регулатори. Дадени са заявки, че няма да се търсят най-добрите експерти, а се планират политически назначения. Това, според социалистите, създава риск не само за България, а и за целия Европейски съюз.

Функциите на изпълнителната власт редовно се изземват от парламента, което противоречи на Конституцията и нарушава баланса между властите. БСП предлага тези въпроси да бъдат обсъдени в началото на следващата година при традиционните срещи на ръководството на левицата с посланиците на страните-членки на Евросъюза.

В следващите седмици ще бъдат сезирани международни и регионални европейски организации за недемократичните и антиевропейски действия на управляващото мнозинство у нас, посочват в писмото още от БСП.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук