Поводът за днешния брифинг е състоянието на БДЖ. Преди повече от 3 месеца ви сезирахме от тази трибуна, че не се спазват задълженията по обществени поръчки и се нанасят щети за милиони на дружеството. Сезирахме прокурора и въпреки намесата му, ръководството на това дружество продължава да сключва договори, без да обявява обществени поръчки. Няма сключен договор след обявяване на обществена поръчка. Това заяви депутатът Георги Свиленски, предаде репортер на БЛИЦ.

Явно законите не важат за това дружество, защото го правят и със застраховките на релсовия състав. Когато излязоха скандалните стана ясно, че е застрахован само когато се намира в депо. Вече 2 години се сключват договори за застраховки без обществени поръчки. Преди 10-тина дни блокираха сметките на БДЖ. До този час все още няма официална информация нито от ръководството на БДЖ, нито от министерството. Блокирани ли са сметките? Запорирани ли са 1200 вагона? Запорирани ли са най-новите влакове? Ако това се е случило, защо българският народ не знае. Какво прави правителството по тази тема? Призоваваме Борисов, в рамките на днешния ден, да излезе и да каже какво правим с БДЖ. Кой ще изпълнява транспортната задача и да обясни какво се случва?", призова Свиленски.

По думите му от месеци правителството говори, че е извадило дружеството от фалит. "То е с блокирани сметки. Явно министърът и ръководството се подкрепят, но ние няма да позволим да унищожат това дружество. Призоваваме министъра да вземе решение до края на деня как да спасим българските железници", каза още той.

Никол ИВАНОВА, БЛИЦ