Топ политоложката Татяна Буроджиева направи горещо изказване по темата за ротационното правителство между коалициите ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

- Доц. Буруджиева, ще се стигне ли до правителство и колко дълго би могло да управлява то?

- Надявам се. От предишния парламент още твърдя, че България се нуждае от редовно правителство и от сериозен ангажимент на партиите с управлението на страната. Дали по начина, по който се водят преговори и, дори по начина, по който не се водят, трудно мога да остана оптимист.

Надявам се да се реализира вторият мандат. Но, както се затегнаха преговорите, не зная дали не трябва да разсъждаваме възможен ли е трети мандат.

Колко дълго? По принцип трудно в предстоящите години ще се стига до пълен мандат. Смятам, че сме влезли в цикъла на кратките мандати. Така че, тук въпросът е колко кратък, а не дали ще е кратък. Отговорът на този въпрос ще зависи от това как ще завършат преговорите.

- Ще има ли успех ротационното правителство?

- Ще е интересно да наблюдаваме. Но, за да говорим за успех, необходимото условие е наличие на синхрон по време на управлението на всяка „ротираща“ част.

Ротацията неизбежно означава възможност едното управление да се замени с другото и това да даде възможност на управлението да не преживява сътресения.

Следователно, ротацията изисква създаване на механизми по този синхрон – например общи екипи по министерства, комбинация от министър от едната партия и председател на парламентарна комисия от другата и те да имат ясни механизми, гарантиращи взаимодействие и т.н.

Не ги виждаме тези неща и затова опасенията за успеха на тази формула са сериозни.

- Възможни ли са изненади?

- Разбира се. Макар че, според мен, по-неприятното ще е да се сбъднат опасенията и притесненията. Така че – изненадите само биха ме зарадвали като гражданин.

- Каква е вашата прогноза? Кога да очакваме нови избори?

- Трудно ми е да направя научно обоснована прогноза, защото тя изисква процесите и действията в политиката да са основани на логика и ясно изразени интереси. Нямаме достатъчно информация, често липсва и политическата логика.

Затова ще кажа на какво се надявам. И то е – да се състави правителство, то да има поне краткосрочни ясни приоритети за действие и да си ги изпълни. Тогава може да се окаже, че такова правителство има относително стабилно дълголегие – вместо за месеци, може и да има хоризонт за година-две.

Иначе, отиването на изборите е в две хипотези. Няма правителство и отиваме на избори в края на август. Има правителство и то не успява да заработи. Тази ситуация неизбежно ще свърже вече съществуващите избори – местни и европейски, с вероятни предсрочни. Не си представям да правим избори през месец.

- Каква ще е съдбата на главния прокурор оттук нататък?

- Тя ще е свързана с хода на съдебната реформа, според мен. Това, което се очертава, са поредица от скандали и взаимни удари, което създава рискове пред качеството на бъдещата реформа в тази власт.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук