Очаква се до края на декември да стане ясно дали Европейската комисия ще изплати на България блокираните по програма САПАРД 400 милиона лева, каза пред журналисти в Боровец евродепутатът от Европейската народна партия Петя Ставрева. Тя добави, че шансовете да бъде върната акредитацията на Разплащателната агенция на МФ са минимални, ако въобще може да стане връщането.
Европейската комисия разбира трудностите пред България, но няма да прави компромиси със страната, каза в Боровец на семинар, организиран от КНСБ Петя Ставрева. Тя е член на Комисията по земеделие в Европейския парламент и председател на Обществения съвет за мониторинг върху усвояване на средствата от европейските фондове в аграрния сектор в България. Според нея, относно спрените 220 милиона евро от ЕК, няма двойни стандарти, а България не е заложник на нечии други интереси, както твърдяха представители на правителството. Евродепутатът отказа да коментира дали могат да бъдат спрени още пари.
„Окончателното решение дали България ще загуби блокираните към момента 400 млн. лв. по програма САПАРД зависи от това какво ще покажем, защото ние сме представили екшън план в Брюксел, но сега е моментът, в който да се види реално дали набелязаните мерки в екшън плана се прилагат на практика. Отблокирането на средствата по програма САПАРД зависи от това дали ще си свършим работата тук”, отбеляза Ставрева. Тя добави, че е малко вероятно отнетата акредитация на разплащателната агенция да бъде върната, но е важно да се вземат реални мерки за отстраняване на злоупотребите по програма САПАРД. /Дарик радио