„Случаите на агресия, бих казал на жестокост, между деца зачестиха тревожно. И тук не говорим единствено за проявите, а за агресията, която се показва и налага като модел на поведение в интернет пространството и донякъде в медиите.

Случаят, в който тийнейджъри пребиват свой съученик, заснемат го на видео и го качват в интернет, не е единичен.“

Това заяви председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта и заместник-председател на парламентарната група на “БСП за България“ Иван Ченчев, в началото на заседанието, което инициира само седмица след като получи писмото на колектива на 51-во СУ „Елисавета Багряна“ и обсъди с експерти тревожните тенденции.

Директорът на училището Асен Александров коментира, че Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта е единствената отговорила и бързо реагирала на поставения проблем. 

Участниците в срещата бяха категорични, че трябва да се работи превантивно, но и да се инициират законодателни промени, с които ясно да се посочва кои са отговорните и кои носят санкции за разпространението на кадри на насилие сред децата в онлайн пространството.

„За да не остане днешният разговор само на думи, предлагам да се обединим около ясни и конкретни решения“, призова Иван Ченчев.

До две седмици оторизираните институции и неправителствени организации ще изпратят до парламентарната комисия своите предложения за законодателни промени и промени в нормативната уредба, с които да се противодейства на случаите на насилие и разпространението им в интернет.

Депутатите подкрепиха възобновяването на дейността на междуинституционалната работна група към Националния съвет за закрила на детето за изработване на нова Национална програма за превенция на насилието и злоупотребата с деца.

Заедно с народните представители, членове на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта, участие в обсъждането взеха зам.-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев, председателят на Държавната агенция за закрила на детето Елеонора Лилова, комисар Владимир Димитров - началник на „Киберпрестъпност“ към ГДБОП, директорът на 51 СУ „Елисавета Багряна“ Асен Александров, Димитър Илиев – съветник в Министерски съвет, Георги Апостолов – координатор на Център за безопасен интернет, директорът на „Права на детето“ при Омбудсмана и Мария Брестничка от Национална мрежа за децата.