Президентът Румен Радев заедно с Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев ще открият паметна плоча на Желю Желев в родната му къща в село Веселиново. Церемонията ще бъде на 7 ноември от 12 часа, съобщи кметът на община Смядово Иванка Петрова, цитирана от шуменския сайт "Шум.бг".
Първият демократично избран президент на България (1990 г. до 1997 г.) си отиде на 30 януари 2015 година на 79-годишна възраст.

За откриването на плочата ще дойдат също дъщерята на Желю Желев и двамата му братя.

„Идеята за плочата е на президента Румен Радев. Той е видял заснета къщата на Желю Желев във Веселиново, която не е в добро състояние. От президентството се свързаха с мен и обсъдихме какво може да се направи. Решено бе да се постави паметна плоча", обясни Иванка Петрова.

Тя добави, че плочата е изработена от мрамор. На нея е написано, че в тази къща е живял първият демократично избран президент на България Желю Желев, годините на раждането му и смъртта му. За ремонт на стените на къщата и за паметната плоча общината в Смядово отпуснала 3000 лв.
 
„В бъдеще имаме идея една от стаите на къщата да бъде подредена като музей с вещи на д-р Желев. Също така ще предложа на Общинския съвет улица в Смядово или Веселиново да бъде кръстена на негово име“, каза още кметицата.