Ако България можеше да получава директно газ от "Газпром", щеше да е на по-ниска цена. 40 долара на мегаватчас е разликата със сегашната. Докато има газ по „Турски поток”, и за нас ще има. На ден 42 млн. кубически метра природен газ минават оттам, а може би и повече. Консумацията на България към момента е 5 млн. Големият проблем не е в количеството, а в цената на газа. 

Това коментира за "Твоят ден" Пламен Данаилов, бивш зам.-министър на енергетиката от "Има такъв народ".

По думите му пряката политическа намеса е довела нещата дотук. "От ПП поеха на ръчно управление част от Енергийното министерство, която отговаря за доставките на природен газ.

Това е една от конфликтните теми, която доведе до напускане на коалицията от ИТН. Съветникът на премиера по външните въпроси ходи в Турция на преговори за доставка на природен газ, това е пряка намеса в дейността на "Булгаргаз", посочи той. И допълни, че доставките чрез посредник са оскъпили газа с 30-40 млн. евро. 

Според него предвидимост в цената на газа няма. "В момента получаваме руски газ, а чрез суапови сделки диверсифицираме втечнен газ. Изключително грешно е да зависиш от един доставчик.

Очакването ми е преди зимния сезон интерконекторът с Гърция да бъде въведен в експлоатация. Това е един вид диверсификация. Когато заработи терминалът за втечнен газ "Александруполис", който се очаква да заработи през октомври 2023 г., ще има нов вид диверсификация", разкри Данаилов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук