Нашата позиция е ясна. Изразихме безусловната си подкрепа към президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова. Това заяви депутатът от ИТН Станислав Балабанов пред "Монитор" след края на Учредителното събрание на Инициативния комитет на Румен Радев и Илияна Йотова.

"Разбира се, силата е в истината и всички ние сме свободни да изразяваме по демократичен начин мнението си. По отношение на първия излъчен служебен кабинет от президента, когато има факти, когато има информация за конкретни личности, които вземат публична позиция, ние сме изразявали мнението си на база на тях. Но това не е било по посока президентът Радев.

Всеки, който е взел публична длъжност, трябва да отговаря пред суверена. Няма безгрешни хора, така че всеки може да направи собствените си изводи от действията си", заяви Балабанов по повод изнесените компрометиращи твърдения на ИТН относно бившите служебни министри на икономиката и финансите Кирил Петков и Асен Василев.

"Свитият юмрук не е повод за реваншизъм, свитият юмрук е повод за обединение. Когато президентът Румен Радев слезе при протестиращите, той показа, че е част от гражданското общество.", каза още депутатът от 46-ото НС. Той изтъкна, че под ръководството на служебното правителство са били проведени честни и прозрачни парламентарни избори.

"Най-свободни в нашата природа са птиците, защото летят нависоко и виждат всичко отгоре. Г-н Радев е изключителен боен пилот на световно ниво. Един пилот, който е завършил с отличие Westpoint Academy - най-престижната академия за бойни пилоти в света. Този човек е достоен с действията и с работата си през годините.

Тази подкрепа я заявихме отдавна. ИТН държи на думата си в политиката. Каквото сме казали, сме го направили", отбеляза от своя страна Филип Станев.

Запитан относно решението на Етичната комисия на СУ, според което Петър Илиев е плагиатствал в научния си труд, с който е защитил доктурантурата си, Балабанов попита защо тази проверка се извършва чак сега. Той за пореден път посочи, че бившия им кандидат за министър никога не е бил член на ИТН, а експерт, с който те са работили.